Народните представители взеха важно решение за определена група българи.Парламентът прие

...
Народните представители взеха важно решение за определена група българи.Парламентът прие
Коментари Харесай

Депутатите удължиха решения за ТЕЛК и НЕЛК

Народните представители взеха значимо решение за избрана група българи.

Парламентът одобри на първо и второ четене промени, с които се удължава действието на решения за ТЕЛК и НЕЛК. Измененията са импортирани от „ Продължаваме промяната “.

Срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, който е изминал в интервала от 13 март 2020 година до 30 юни 2022 година, ще се удължи до издаването на ново експертно решение, само че не по-късно от 31 декември 2022 година, единствено когато съответното лице е подхванало нужните дейности за преосвидетелстване в период до 15 юли 2022 година, само че заради справедлива неспособност, обвързвана с изключителното натоварване на съответните комисии, не могат да преминат през процедурата в законоустановения тримесечен период, заяви bTV.

Мярката влиза в действие от 1 юли.

Ако не бяха признати измененията, се очакваше доста хора да останат без годно експертно решение, което лимитира опцията да се употребяват от правата, регламентирани в настоящото законодателство. В същото време преосвидетелстването на тези лица от органите на здравната експертиза в къс период е сериозно затруднено, акцентират в претекстовете вносителите.

До 20 юли тази година районните здравни инспекции се задължават да подадат информация до Националния застрахователен институт и на Агенцията за обществено подкрепяне за подадените заявления-декларации, написа novinite.bg.

Омбудсманът Диана Ковачева внесе законопроект преди Великден, който да отбрани правата на тези жители. Тя сигнализира депутатите за казуса, след многочислени тъжби и сигнали и поради усложненията на хората с увреждания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР