Народните представители спориха и в крайна сметка отхвърлиха Законопроекта за

...
Народните представители спориха и в крайна сметка отхвърлиха Законопроекта за
Коментари Харесай

НС отхвърли предложението на БСП за увеличаване на минималната заплата на 850 лв.

Народните представители спориха и в последна сметка отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, импортиран от Корнелия Нинова и група народни представители. Промените в законопроекта плануват минималната работна заплата да се дефинира в размер на 50 на 100 от междинната брутна заплата за страната за интервал от 12 месеца, предадеБГНЕС.

При първото гласоподаване предлагането на Българска социалистическа партия получи поддръжката на 21 депутати. " За " гласоподаваха 19 депутати от Българска социалистическа партия, един народен представител от Има Такъв Народ и един народен представител от ПП-ДБ, " срещу " гласоподаваха 54 депутати от ГЕРБ-СДС, 39 депутати от ПП-ДБ, 27 депутати от Движение за права и свободи, 3 депутати от Има Такъв Народ, а " въздържали се " 11 депутати от ГЕРБ-СДС, 14 депутати от ПП-ДБ, 2 депутати от Движение за права и свободи и 7 депутати от Има Такъв Народ. " Възраждане " и самостоятелният народен представител не се включиха в гласуването. При прегласуването предлагането на социалистите получи поддръжката на 22 депутати. " За " гласоподаваха 19 депутати от Българска социалистическа партия, един народен представител от Има Такъв Народ и един народен представител от ПП-ДБ, " срещу " гласоподаваха 53 депутати от ГЕРБ-СДС, 39 депутати от ПП-ДБ, 29 депутати от Движение за права и свободи, 3 депутати от Има Такъв Народ, а " въздържали се " 11 депутати от ГЕРБ-СДС, 12 депутати от ПП-ДБ, 1 депутати от Движение за права и свободи и 7 депутати от Има Такъв Народ. " Възраждане " и самостоятелният народен представител още веднъж не се включиха в гласуването. По време на полемиките породи и спор дали увеличението на МРЗ няма да докара до увеличение на финансовата неустойчивост в страната.

Георги Ганев от ПП-ДБ подсети, че по предложение на Българска социалистическа партия към този момент имаме признато предписание при установяване на минималната работна заплата и изясни, че в проектозакона няма оценки с какъв брой ще се понижи бедността и неравенството, а въпреки това главният мотив е отмереност. " Той не е задоволително безапелационен, с цел да спазим най-малко един път правилото ", акцентира той.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия репликира и уточни, че не се нарушава никакво предписание. " Заинтересованите са българските жители. 700 лева МРЗ, разногласието можехме да го водим в случай че ставаше въпрос дали МРЗ да е 2000 лева или 3000лв. - кое от двете или по кое време. Тук приказваме сред 700 лева и 850 лева Говорим за 500 000 български жители ", акцентира той съобщи, че тези хора работят на МРЗ. Свиленски съобщи, че тези хора изнемогват, а те спорят дали МРЗ да е 700 лева или 850 лева

Румен Христов от ГЕРБ-СДС акцентира, че въпросът е кардинален. " Въпросът е дали българската стопанска система, българските работодатели са в положение да платят това внезапно повишение на МРЗ. Разбира се, че няма шеф, който да не желае неговите служащи да получават колкото се може повече, въпросът е дали това е допустимо. ", сподели той и изясни, че във връзка с инфлацията, тя спада, само че спада по постепенно у нас по отношение на другите страни в Европейски Съюз. Според него постоянно при по-рязко увеличение на МРЗ на улицата постоянно излизат служащи, които остават без МРЗ, тъй като когато едно по-малко дружество би трябвало да обезпечи повече средства за МРЗ то би трябвало да ги открие отнякъде.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също се включи в дебата и подсети, че в 48-то Народно заседание 42 пъти са внесли предложение за увеличение на МРЗ и на 43-я път са съумели. " Уважаемо болшинство и държавно управление от през вчерашния ден, вие нали сте евроатлантици, става въпрос за европейско законодателство. В момента в България вкарваме европейско условие МРЗ да бъде най-малко 50% от междинната, значи не сте европейци. На думи да, само че като би трябвало да се реши някакъв въпрос не ", съобщи тя и акцентира, че е станало ясно кой е ляв и кой е десен в Народното събрание. " Да кажете, че няма да увеличим МРЗ, тъй като неравенствата понижават и тези 500 000 хора са забогатели просто е цинизъм. ", уточни Нинова и прикани депутатите да поддържат предлагането.

Илиана Жекова от ГЕРБ сподели, че съгласно нея този законопроект би трябвало да се гледа тъкмо през днешния ден преди да са приели закона за държавния бюджет.

Тома Биков от ГЕРБ отвърна на Нинова и сподели, че от дълго време не я е чувал да се изрича от марксистка позиция. " Факт е, че през последните 2 години успяхме да дестабилизираме обществените финанси, това не го отхвърля никой, вие от няколко седмици сте си сложили за идея да имаме колкото се може по-висок бюджетен недостиг. Бюджетния недостиг не заплаща сметката, той е дълг. Това, което вие оферирате е сметката да се заплати отново от работещите ", уточни той.

Делян Добрев от ГЕРБ изясни, че той е последният човек, който ще пази Асен Василев, само че изявлението му може да прозвучи по този начин. " Вие в този момент се пробвате да му подлеете вода на новоизбрания финансов министър още първия ден в неговото министерство, тъй като се пробвате да му вдигнете разноските още преди той да е почнал да прави сметките на бюджета ", уточни той. Добрев е безапелационен, че би трябвало да се съблюдава финансовата дисциплинираност в страната и да не се вършат ходове, които да усилят недостига над 3%. " Още един път желая да кажа, че не пазя Асен Василев, само че считам, че вашето предложение ще докара до увеличение на финансовата неустойчивост в страната ", сподели още той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР