Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения.

...
Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения.
Коментари Харесай

Наркодилърите атакуват децата през социалните мрежи и новите мобилни приложения

Наркодилърите нападат децата през обществените мрежи и новите мобилни приложения. Тази тревожна наклонност означиха чиновниците на отдел „ Борба с наркотрафика” към Летище София по време на среща с възпитаници от цялата страна.

Събитието е част от " Седмицата на алената панделка . Тя се отбелязва всяка година от милиони хора по целия свят. Целта е да се попречи на разпространяването и използването на опиати в международен мащаб.

Според експертите към 10% от младежите в страната са употребявали опиат най-малко един път, а н ай-малкият е на 12 години .

В международен мащаб наклонността е по-стряскаща. В множеството развити страни младежите, които използват опиати са към 30-40%. Докато при нас е много по-нисък процентът, което може да се каже, че е положителната вест в тази ситуация.

Децата в днешно време са доста любопитни и любознателни. Това от една страна е хубаво, само че от друга – притеснително, тъй като любознанието е това, което ги кара даже да протягат ръка и към опиатите. Затова и напъните на службите за битка с опиатите са ориентирани точно към децата като най-уязвима група.

Промяна на пазара на опиати у нас

„ Ако преди години този бизнес беше проведен от групировки, в този момент се прави от двама-трима младежи, които са по-креативни. Успяват да си поръчат опиати по интернет, след което да ги популяризират вътре сред техните съученици и доста мъчно може да им се окаже въздействие” – по този начин Стефан Бакалов, шеф на отдела „ Борба с наркотрафика” на Митница Аерогара София очерта наркопазара в страната.

В таргет-групите на дилърите попадат децата сред 8 и 16 години.

Основната връзката сред подрастващите е в обществените мрежи, а не на улицата както преди. Това кара наркоразпространителите да бъдат изобретателни и да търсят нови канали за връзка с жертвите си. Това се случва най-често с подправени профили в известните измежду младежите мобилни приложения като “Snapchat”.

Марихуаната част от културата на българските младежи

Най-често използвания опиат измежду младежите у нас е марихуаната , а една от огромните заблуди, които витаят измежду тях е, че той не води до пристрастяване.

Не по този начин стоят нещата съгласно специалистите:

„ Това е растение, което доста хора считат, че е красиво и не е наркотично вещество. Това е една огромна илюзия. Тъй като марихуаната е вещество, към което има много мощна взаимозависимост.” – добавя още Бакалов.

Опасности крият и новите синтетични опиати и дизайнерската дрога.

Най-вече поради ефектните си опаковки и непредвидимите последствия за здравето, които могат да причинят.

Добрата вест, която акцентират службите е, че последните две години има туширане на казуса с новите психоактивни субстанции, което се случва за първи път. Според работещите в структурите на битката с опиатите това е вследствие на сполучливата работа на правоохранителните органи, както в България, по този начин и в Европа.

За сметка на това обаче на пазара е на път да се завърне остарелият познайник „ хероина”.

Въпреки че той беше преместен от експанзията на синтетични опиати през последните 5 години, добивът му в Афганистан от 2016 година до момента е повишен с 65% % – демонстрира изследване на Службата за битка с опиати към Организация на обединените нации.

Съответно цената на хероина и опиума е паднала фрапантно с към 80%. Оттам по чисто пазарен механизъм хероинът се пробва и възстановява позицията си, която е имал преди 10 години като приложимост.

Превенция

Честите срещи с децата и уроците за следствията от вземането на опиати са един от методите за предварителна защита.

За да се срещнат с вредата от опиатите, учениците изслушаха и специфична лекция, след което пред погледа им чиновниците разиграха арест на наркотрафикант и разкриване на дрога от особено подготвено куче.

По-малко от минута – толкоз са нужни на особено подготвени кучета като Епси да открият пратка с опиати всред стотици.

„ Точно това е преимуществото на кучетата. Ако са добре тренирани и подготвени, икономисват скъпо време. Например за претърсването на един пътнически полет със 150 души, са нужни напъните на 10 митнически чиновници, до момента в който на кучето ще му трябват десетина, с цел да откри наркотичното вещество в този полет.” – разяснява началника на отдела „ Борба с наркотрафика”, Стефан Бакалов.

" Седмицата на алената панделка

През 1985 година Енрике Камарена, сътрудник на Американската организация за битката с опиатите, е похитен и погубен от мексикански наркотрафиканти. Той е бил държан в плен в продължение на три дни, и макар че е бил малтретиран, опитите на похитителите да измъкнат информация от сътрудника приключват без триумф.

Когато новината за гибелта на сътрудника се популяризира, хората стартират да носят червени панделки в чест на неговата всеотдайност и като знак на една обединена позиция против наркотрафика и използването на опиати.

Бурната социална реакция против бруталността на наркокартела, отвлякъл американския сътрудник, води до основаването на тази самодейност, която през днешния ден се отбелязва от над 80 милиона души по целия свят.

У нас се организира у нас за осма поредна година взаимно с Митница Аерогара София – отдел „ Борба с наркотрафика " и Агенцията за битка с опиатите на Съединени американски щати – ДЕА, и е ориентирана към една най-уязвимите и податливи групи в обществото – децата.

„ Посланието на Кики (Енрике Камарена) е ясно „ от наркотрафика и злоупотребата на опиати не може да произлезе нищо положително. За да постигнете задачите в живота си, каквито и да са те, е значимо да извършите верния избор на ранна възраст. Само вие имате силата да изберете какво да е вашето бъдеще”. – с този апел към възпитаници от разнообразни градове от страната американският дипломат Ерик Рубин даде старт на самодейността през днешния ден на Летище София.

Последствията от използването на могат да бъдат ужасяващи – предизвестяват експертите.

Затова и специалистите приканват децата да не се доверяват на непознати и да не одобряват съмнителни дарове, а родителите – да бъдат по-бдителни, да беседват с децата си и да ангажират всекидневието им с разнообразни интензивности.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР