Наричана неведнъж най-щастливата нация на планетата“ и разполагаща с отлични

...
Наричана неведнъж най-щастливата нация на планетата“ и разполагаща с отлични
Коментари Харесай

„Най-щастливата нация“ се нуждае от мигранти

Наричана нееднократно „ най-щастливата нация на планетата “ и разполагаща с отлични индикатори за живеене, Финландия би трябвало да бъде залята от хора, които желаят да се преселят там. Но в действителност страната е изправена пред сериозна липса на работна ръка, разяснява Агенция Франс Прес.

„ Вече е необятно прието, че се нуждаем от сериозна численост хора, които да дойдат в страната “, разяснява пред организацията Саку Тихверайнен от организация за асортимент на личен състав.

Работници са нужни, „ с цел да оказват помощ за покриване на разноските по застаряващото потомство “, изяснява той.

Докато доста западни страни се борят със слабия приръст на популацията, малко усещат тази наклонност толкоз остро, колкото Финландия.

Над 39 на 100 от хората в работна възраст са над 65-годишни и по този начин страната е едвам на второ място (след Япония) по застаряващо население, сочат данни на Организация на обединените нации, която предвижда, че до 2030 година процентът към този момент ще е 47,5.

Правителството пресмята, че нацията с 5,5-милиона души население би трябвало на практика да удвои миграционните равнища до 20 000 – 30 000 души годишно, с цел да резервира обществените услуги и да не допусне пенсионен недостиг.

Финландия може да наподобява на хартия атрактивна дестинация с високи индикатори в световен мащаб на качество на живот, независимост и полова равнопоставеност, ниски равнища на корупция, престъпност и замърсяване.

Но антиимигрантски настроения и принуда за наемане на външни хора също са публикувани измежду най-хомогенното общество в Западна Европа, където опозиционната крайнодясна партия „ Финландците “ постоянно получава забележителна поддръжка на избори, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР