Наредбата за техническите паспорти беше едно недоразумение. Тя показа дълбоко

...
Наредбата за техническите паспорти беше едно недоразумение. Тя показа дълбоко
Коментари Харесай

Наредбата за поспортите на сградите беше безсмислено изискване, заяви Комитова

Наредбата за техническите паспорти беше едно неразбирателство. Тя сподели надълбоко недоумение какво съставляват и защо се употребяват тези паспорти. Това сподели служебният районен министър Виолета Комитова по време на парламентарния надзор през днешния ден.

Тя изясни, че в този момент, при въвеждането в употреба на нова постройка, се изисква съществуването на паспорт. При старите здания подобен документ е нужен единствено когато предстоят някакви строително-монтажни действия -

реорганизация, реновиране, саниране

и прочие " Това беше безсмислено условие и щеше да натовари доста жители, които нямат планове да правят строително-монтажни действия в техните здания ", сподели Комитова. На въпрос на депутата Мартин Димитров от " Демократична България " по отношение на паспортите на общински и държавни здания, които в наредбата за техническите паспорти към момента се изискват, Комитова изясни, че част от тези здания ще влязат в Плана за възобновяване и резистентност или по други стратегии, свързани със Закона за енергийната успеваемост, надлежно ще би трябвало да си създадат паспорти Тя изясни, че този развой би трябвало да стане " гладко, последователно и без стрес ".

Общинските и държавните здания действително разполагат с над 10-годишен период или по-точно

края на 2032 година,

с цел да се снабдят с механически паспорти. Според Димитров обаче има заплаха общините или съответните принципали да оставят решаването на въпроса за края на даденото време, по тази причина и той попита дали не е редно да се сътвори план-график за задачата. На въпроса Комитова отвърна, че за това е належащо да се погрижат няколко ведомства, като процесът би трябвало да стане последователно.

Депутатът Минчо Куминев пък предложи земята, върху която се намират жилищни здания, а е общинска благосъстоятелност с отстъпено право на градеж, да се даде безплатно на жителите. Сега законът планува опция за непринудено закупуване на земята, което съгласно Куминев излиза сред 15-20 000 лева за към 100 квадрата. Данните демонстрират, че към 2012 година има към 2 млн. жилищни здания с 3,8 млн. жилища в тях, от които 710 000 са панелни жилища. " Този проблем е обвързван с смяна в нормативна уредба и постройките са издигнати по Закона за устройство на територията по модела сложно строителство, което значи, че в огромен имот 5-50 дка може да има даже 50 здания и всички те се явяват притежатели на земята ", изясни Комитова.

Тя добави, че прехвърлянето на земята върху обособени субекти би трябвало да става по специфичен механизъм, върху който има доста работа, защото земята няма съответни граници. " Вашата концепция да се трансферират тези употребения е допустима, само че ще е нужна дълга работа, да се извърви дълъг път ", приключи Комитова, която добави, че ще би трябвало да се вършат промени в редица закони и кадастрални карти.

Спешна потребност от ремонт имат 84 свлачища, срутища и пропадания,

стана ясно още по време на петъчния парламентарен надзор. Комитова обаче посочи, че нито едно от тези свлачища няма позволение за градеж, като се изключи Рилския манастир, а останалите 83 даже нямат планове. По-голямата част от проблемите зони не са регистрирани като свлачища. Към днешна дата се работи по 4 свлачища, а по 14 свлачища се работи за план, за други 10 се чака позволение за градеж. Комитова разгласи, че е планувано в Бюджет 2022 година АПИ да се снабди с бюджет от 1,5 милиарда лева, небходим за настоящ ремонт и поддържка на пътища, с цел да се поддържат те в цялата страна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР