Наречената от мнозина в Бургас „Черна вдовица“ Веселина Гинева може

...
Наречената от мнозина в Бургас „Черна вдовица“ Веселина Гинева може
Коментари Харесай

Черната вдовица от Бургас разплака съда с историята за мъжа си, намерен в контейнер

Наречената от мнозина в Бургас „ Черна вдовица “ Веселина Гинева може да се озове в пандиза за 18 години след провлечено дело, което към този момент е към своя край.

Защитата й, обаче, изиска тя да даже да не стъпва зад решетките, оповестява „ Флагман “.

Тя получи прозвището си откакто преди 3 години тялото на някогашния й брачен партньор Димитър Миразчиев бе открито захвърлено в Морската градина на Бургас и се оказа, че е престояло в пластмасов резервоар близо 2 години след гибелта, а следствието сподели, че през това време Гинева е прибирала пенсията на покойника.

В Бургаският областен съд през днешния ден се организира финалната фаза от делото против детската учителка, за която в хода на досъдебното произвеждане се откриха доказателства и свидетелски показания, че е заключила болния си мъж в детската стая на жилището си в бл. 2 на жк „ Лазур “, давала му е минимална грана и вода „ едвам не почине “ и го е лишила от значими за него медикаменти, които третират признаци на болест, породена от алкохолизъм.

Делото през днешния ден протече извънредно забавно и макар че нямаше нови доказателства, процесът протече извънредно динамично.

Самото припомняне на фактическата конюнктура към случая докара част от присъстващите до сълзи, а Веселина Гинева като че ли не можеше да повярва в какво е упрекната.

Гинева получи опцията да се отбрани сама, след пледоариите на прокуратурата и отбраната. Тя изпадна в нервност до момента в който организира самобитен монолог, с който опита да потвърди, че е почтена.

„ Цял живот съм възпитавала, закриляла и образовала дребни деца от 1 до 4 клас. Ако аз бях звярът, който медиите ме изкарват, че съм, това щеше да си проличи в работата ми с учениците и техните родители.

Свидетелите по делото са повлияни от написаното за мен в медиите, изключително във Флагман и желая да ви кажа, че няма човек, който да не лъже – това е написано даже в Библията. Т.нар. мои „ приятелки “, които свидетелстват против мен, ме поучаваха и подстрекаваха да оставя Димитър да почине, да му давам малко храна – само че аз в никакъв случай не ги послушах.

Лесно е страната да упреква, само че никой не знае през какво съм предходна аз и какво в действителност се е случило. България се е трансформирала в огромен концентрационен лагер, всички се дебнем един различен да си причиним немислимо страдалчество “, съобщи в прочувствения си монолог Веселина Гинева, визирайки това, че е предадена от приятелките й, които са дали показания срещу нея.

Тя отхвърли да е предизвикала гибелта на някогашния си брачен партньор поради безучастие и изрично съобщи, че не го е държала заключен. Жената посочи обстоятелството, че е невероятно за нея да заключи 100-килограмов мъж, който преди този момент й е посягал, без той да се съпротивлява и даже да избяга.

За писмата, които Димитър е пускал до съседа си, тя разяснява, че е допустимо да са писани под въздействието на алкохол, даден точно от същия комшия. „ Димитър ме е удрял с тиган, даже не отидох на доктор по-късно, с цел да го предпазя. Посягал е на щерка ни.

Но все пак аз не съм способна да му причиня това, за което ме упрекват всички – то не е в моята природа. Аз съм подготвена да дам живота си даже и за най-големия пияч.

Не мога да си обясня за какво пиеше – може би беше прекомерно образован и разбра, че животът в тази страна е неуместен и реши постепенно само че несъмнено да се самоубива с пиенето “, пророни през сълзи Веселина Гинева.

Тя изиска от съда тежките обвинявания – предумишленото ликвидиране, за което я грозят 18 години затвор; и противозаконното задържане под стража, за което може да влезе за 10 години зад решетките – да отпаднат.

Гинева не отхвърли обаче, че е взимала пенсията на някогашния си брачен партньор в продължение на повече от 2 години, нито даде пояснения за какво го е правила.

В пледоарията на прокуратурата в лицето на прокурор Ангел Георгиев, се съдържаше цялата доказателствена фактология по случая. Държавното обвиняване на процедура описа историята на жертвата – по какъв начин работил в Нефтозавода и се пенсионирал, по какъв начин с годините протегнал ръка към чашката и се трансформирал в пияч, по какъв начин посягал на брачната половинка си и по какъв начин проблемите му с пиенето прераснали във физически и болен.

През 2005 година Гинева и Миразчиев се развели. Няколко години по-късно обаче той изпаднал в тежко положение и не бил кадърен да събира даже самичък пенсията си.

За него се грижел негов другар, а след това тази функционалност иззела някогашната му брачна половинка. Тя обаче го затворила в детската стая и на процедура чакала да почине.

Със свидетелски показания, изнесени от прокуратурата, се твърди, че Гинева била гледала по малкия екран репортаж от Гърция, в който живи хора се възползвали от пенсията на мъртъвци.

Тя се обсебила от тази концепция и пред приятелки твърдяла, че дава на някогашния си брачен партньор по филийка самун дневно. Той на собствен ред викал за помощ, тъй като бил заключен и гладен и даже написал няколко писма, които спуснал на съседите си от долния етаж.

Тези писма стават причина за инспекция в дома на Гинева през 2014 година, където в жилището в жк „ Лазур “ е открит Миразчиев.

„ Той тежеше не повече от 40 кг “, „ Едва ли тежеше повече от 25 кг – жив труп “, „ Не е имал повече от 50 кг “.

Това са свидетелските показания на трима от разпитаните тогава свидетели-съседи, които разказват другояче над 100-килограмовия мъж.

Няколко месеца по-късно, на 1 август същата година, Миразчиев умира в леглото си. Още същия ден някогашната му брачна половинка натоварила безжизненото му тяло в резервоар и се пробвала да го хвърли от Моста.

Когато не съумяла, захвърлила тялото му в Морската градина и когато се уверила, че по новините той не е търсен, умерено почнала да „ оползотворява “ пенсията му в продължение на над 2 години. Общият размер на вредата към Национален осигурителен институт е 21 140 лева

Предвид всичко това, прокурор Ангелов изиска Гинева да влезе зад решетките за 18 години.

Защитата в лицето на юрист Веселина Василева напълно не бе съгласна.

Тя уточни, че по отношение на законодателството в България Гинева не е била задължена по никакъв метод да се грижи за някогашния си брачен партньор. В последните години Димитър Миразчиев говорел единствено за предишното, за хора, които към този момент от дълго време не били измежду живите, бил на процедура с деменция и за това свидетелствала личната му щерка.

„ Безспорно е потвърдено и че Димитър е имал мобилен телефон до момента в който бил в дома на моята подзащитна. Защо тогава нито веднъж не се е обадил на тел. 112, с цел да заяви за това, че е заключен в стаята срещу волята му?

Всъщност в противен случай – той се е върнал непринудено при нея откакто през 2014 година бил приет в болница след нахлуването на полиция в дома й, тъй като е считал, че тя се грижи добре за него “, изясни юрист Василева.

Предвид това тя уточни, че обвиняванията за ликвидиране и за задържане срещу волята би трябвало да отпаднат и Гинева да бъде съдена само за машинация срещу Национален осигурителен институт.

Наказанието обаче би трябвало да вземе поради смекчаващите виновността условия, а точно: сумата от 21 140 лева е върната още в хода на досъдебното произвеждане (от щерка й); Гинева има чисто правосъдно минало; липса на претекст за престъплението; и тя е признала виновността си по това обвиняване.

Василева изиска наказване от 1 година дейно, което обаче може да се окаже излишно, защото Гинева е лежала в ареста повече от това време по време на досъдебното произвеждане.

Контрастът по делото е повече от явен – прокуратурата желае оптималното наказване в размер на 18 години, а отбраната твърди, че даже не е нужно дейно такова.

Всичко по заплетеното дело в този момент е в ръцете на окръжния арбитър Яни Гайдурлиев. И макар, че сагата е на път да завърши, като че ли изненади са вероятни, защото казусът е извънредно безизходен и комплициран.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР