Нарастващото напрежение между Канада и Китай след ареста на финансовия

...
Нарастващото напрежение между Канада и Китай след ареста на финансовия
Коментари Харесай

Драмата с Huawei заплашва ключов износ на Канада

Нарастващото напрежение сред Канада и Китай след ареста на финансовия шеф на Huawei Technologies накара някои експортьори да се опасяват, че могат да бъдат на прицел, в случай че азиатската страна реши да наложи ответни ограничения.

Китай е един от най-големите купувачи на канадски селскостопански артикули - от маслодайни семена до иглолистна дървесина и е възходящ пазар за канадските банки, застрахователи и производители на първокласни артикули.

Ескалиращото напрежение провокира паника, че някои компании може да изпитат съществени компликации на пазарите си, откакто китайците заплашиха с " тежки последствия " след задържането на Мън Уанджоу от канадските управляващи по искане на Съединени американски щати, написа Bloomberg.

 Канада арестува финансовия началник на Huawei и вбеси Китай
Канада арестува финансовия началник на Huawei и вбеси Китай

Уанджоу Менг е разследвана от Съединени американски щати за нарушение на глобите против Иран

Макар тя да бе освободена под гаранция, контраразузнаването на Китай задържа някогашния канадски посланик Майкъл Ковриг, а различен канадец - Майкъл Спейвър е разследван като опасност за националната сигурност.

" Всички в селскостопанския бранш се тормозят, че може да има някакви ответни ограничения, а отмъщението може да включва и рапицата ", споделя пред Bloomberg Нийл Таунсенд, старши анализатор във FarmLink Marketing Solutions в Уинипег, Манитоба.

През миналата година Канада изнесе в Китай артикули на стойност 21.8 милиарда канадски $ (16.3 милиарда щатски долара), над половината от които са селскостопански артикули или естествени запаси. Пекин е най-големият покупател на канадска рапица, маслодайна просвета, употребена във всичко, от дресинг за салати до пържени картофи и може да бъде уязвима за търговски дейности, сподели Таунсенд.

 Канада изнася главно първични материали за Китай
Канада изнася главно първични материали за Китай

Канадските доставки на рапица в Китай нарастват с 6.8% сред август и октомври, съгласно публични данни. Канада съумява да завоюва и по-голям дял от пазара на пшеница и соя в азиатската страна, възползвайки се от комерсиалния конфликт междъ Пекин и Вашингтон.

Доставките на соя съвсем се удвояват до 1 милион тона сред август и октомври, до момента в който износът на пшеница се усилва с 97% до 397 200 тона, съгласно данни на Канадската комисия по зърното.

" Това е обстановка, която следим деликатно, защото политическата конюнктура е непредсказуема и може да има обилни негативни последствия ", сподели Кам Дал, президент на Cereals Canada, индустриална група, в която членуват огромните търговци на зърно Richardson International, Cargill и дъщерната компания на Glencore - Viterra.

Пускането под домакински арест на Мън в очакване на вероятната екстрадиция може малко да успокои нажежените връзки сред двете страни, счита Рон Дейвидсън, изпълнителен шеф на основаната в Отава индустриална група Soy Canada.

Драмата към този момент не оказва въздействие върху търговията със соя, а канадският експорт за Китай се чака да доближи рекордните над 2 млн. тона през тази година, защото Пекин търси различни източници на доставките от Съединени американски щати.

Важен пазар на дървесина

Китай е вторият по величина покупател на артикули от иглолистна дървесина, а фирмите преглеждат азиатския пазар като все по-подходяща дестинация за доставки в подтекста на продължаващия спор за иглолистната дървесина сред Канада и Съединени американски щати.

През тази седмица Министерството на горите в Британска Колумбия прекрати активността на китайската си комерсиална задача за експорт на дървесина поради комплицираната обстановка с Huawei. Но основаната във Ванкувър Canfor реши да продължи с китайската част от комерсиалната си задача.

" Все още има огромно търсене на канадска дървесина в Китай. Държавните чиновници на Британска Колумбия се се отдръпнаха от комерсиалната задача, само че управленията на фирмите за дървесина продължиха ", споделя Кевин Мейсън, изпълнителен шеф на основаната в Ванкувър ERA Forest Products Research.

Част от най-големите канадски банки и застрахователи имат бизнес в Китай като някои търговски връзки са факт от 200 години. Bank of Montreal държи 28% дял в китайски паричен управител, а Bank of Nova Scotia също има интервенции в азиатската страна.

Най-големият осигурител в Канада Manulife Financial работи в континентален Китай от 1897 година насам, а Sun Life Financial има дял от 25% в Sun Life Everbright, в партньорство с China Everbright Group.

" Продължаваме да следим деликатно обстановката, само че не прилагаме публични ограничавания за пътешестване или други промени ", споделя представителят на Sun Life Саймън Таунсенд.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР