Нарастването на новите случаи на коронавирусна инфекция в Израел породи

...
Нарастването на новите случаи на коронавирусна инфекция в Израел породи
Коментари Харесай

Израел разчита на ваксинацията, няма да връща локдауна заради делта варианта

Нарастването на новите случаи на коронавирусна зараза в Израел породи опасения за връщане към ограничаващите ограничения , само че наподобява, че към този момент не се плануват сходни стъпки, написа в. " Haaretz ".

Предполага се, че скокът на новозаразените в няколко региона на страната се дължи на така наречен делта вид на ковид , прочут и като B.1.617 или индийски вид - той беше разпознат за първи път през октомври предходната година в индийския щат Махаращра. Световната здравна организация предизвести, че той се трансформира в преобладаваща форма на ковид в международен мащаб и към този момент се среща допълнително от 80 страни.

Към момента в Израел 65% от популацията е със приключена имунизация , с сложени две дози ваксина. Властите се притесняват, че при сегашните условия, в случай че не се възстановят ограничаващите ограничения, индийският вид може да провокира нова вълна измежду неимунизираните и даже измежду тези, които са получили ваксина.

Според експертите, делта разновидността е 1.5 пъти по-заразен от алфа разновидността на ковид SARS-CoV-2, регистриран във Англия. За съпоставяне, цифрата R - междинния брой хора, които заразява всеки притежател на вируса - за изходния вид, разпознати за първи път в китайския Ухан, беше 3. При алфа разновидността цифрата R е към пет, до момента в който при делта разновидността то варира сред 6 и 8.

Делта разновидността не се разграничава по своята съществена конструкция от останалите разновидности на ковид. Подобно на другите, той има избрани генетични промени в протеина на шипчетата, с които е затрупан. Напомняме, точно шиповият протеин му разрешава да се прикрепи към клетките в човешкия организъм. Делта има две разновидности в този белтък, които му оказват помощ по-лесно да се прикрепва към клетките , по-специално белодробните.

Според учените, точно тези генетични промени вършат индийския вид по-заразен , както и по-устойчив към имунизациите. Те позволяват, че делта може да има и други характерности, които към момента са незнайни.

Изследване на английски учени, оповестено в сп. " Lancet ", демонстрира, че две седмици след използването на втората доза от имунизацията на Pfizer-BioNTech, нейната успеваемост против този вид е 88% . Това е малко по-малко от успеваемостта й към алфа разновидността, която е 93%. По отношение на предотвратяването на хоспитализация , данните от 14 хиляди случая демонстрират 96% успеваемост при две дози от имунизацията на Pfizer-BioNTech.

Действието на имунизацията зависи освен от заразността на самия вирус, само че и от степента на излагане на хората, количеството на вирусните частици, попаднали в тялото им, както и до каква степен добре действа имунната им система. Излагането на огромни количества от вируса, изключително на тези с характерностите на делта разновидността, може да докара до пробив в построената от имунизацията отбрана.

Наблюденията в Израел демонстрират, че всеобщата имунизация е довела през последните месеци до фрапантен спад на новозаразените, на тежките случаи и на смъртните случаи. От данните обаче се вижда, че имунизацията не отстрани изцяло вероятността от зараза. Между 22 май и 20 юни в страната са открити 564 нови случая, оповестяват от израелското министерство на опазването на здравето. От тях 385 са при хора, които не са били имунизирани против COVID-19, 13 от инфектираните са приели единствено първата доза и 165 души са получили и двете дози. Т.е. 29% от тези, които са се заразили с COVID-19, са били имунизирани.

Учените показват, че колкото по-висок е процентът на имунизираните, толкоз по-малко са опциите за разпространяване и размножаване на вируса. При несъмнено равнище на този % се основава колективен имунитет - опцията за заразяване се потиска в задоволителна степен, с цел да бъде предпазена цялата популация, в това число е неимунизираните. Ако даден вид на вируса е по-силно инфектиран, това значи, че по-голям % от популацията би трябвало да бъде имунизирано , с цел да се реализира колективен имунитет.

В началото на юни, когато равнищата на разпространяване на ковид в Израел към момента бяха доста ниски, здравните управляващи утвърдиха имунизирането на възрастовата група от 12 до 15 години с имунизацията на Pfizer. Преди това се появиха се известия за случаи на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) измежду хора на възраст сред 16 и 30 години, които са били имунизирани. В по-голямата част от случаите реакцията беше лека и възпалението мина бързо. С оглед на това, че рискът е най-малък, експертите утвърдиха приложението на имунизацията при децата от 12 до 15 година Сега, поради повишения брой на новозаразените, израелските специалисти освен утвърждават, само че и предлагат децата да бъдат имунизирани.

Учените показват, че даже да се появи нова по-вирулентна и заразна форма на ковид, която е с по-голяма резистентност към имунизациите, пътят към създаването на нова ваксина, пригодена за нея, ще бъде по-кратък, в сравнение с до момента.

Засега израелското здравно министерство не бърза да вкарва още веднъж ограничаващите ограничения, а разчита на следене на контактите, разширение на тестването и засилено наблюдаване на хората, които напущат и влизат в страната през интернационалното летище " Бен Гурион ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР