Нарастването на новите случаи на коронавирусна инфекция в Израел породи

Нарастването на новите случаи на коронавирусна инфекция в Израел породи ...

Израел разчита на ваксинацията, няма да връща локдауна заради делта варианта


Нарастването на новите случаи на коронавирусна инфекция в Израел породи опасения за връщане към ограничителните мерки, но изглежда, че засега не се предвиждат подобни стъпки, пише в. "Haaretz".

Предполага се, че скокът на новозаразените в няколко района на страната се дължи на т. нар. делта вариант на коронавируса, известен и като B.1.617 или индийски вариант - той беше идентифициран за първи път през октомври миналата година в индийския щат Махаращра. Световната здравна организация предупреди, че той се превръща в доминираща форма на коронавируса в световен мащаб и вече се среща в повече от 80 страни.

Към момента в Израел 65% от населението е със завършена имунизация, с поставени две дози ваксина. Властите се опасяват, че при сегашните обстоятелства, ако не се възстановят ограничителните мерки, индийският вариант може да предизвика нова вълна сред неваксинираните и дори сред тези, които са получили ваксина.

Според специалистите, делта вариантът е 1.5 пъти по-заразен от алфа варианта на коронавируса SARS-CoV-2, регистриран във Великобритания. За сравнение, числото R - средния брой хора, които заразява всеки носител на вируса - за изходния вариант, идентифицирани за първи път в китайския Ухан, беше 3. При алфа варианта числото R е около пет, докато при делта варианта то варира между 6 и 8.

Делта вариантът не се различава по своята основна структура от останалите варианти на коронавируса. Подобно на другите, той има определени генетични промени в протеина на шипчетата, с които е покрит. Напомняме, именно шиповият протеин му позволява да се прикрепи към клетките в човешкия организъм. Делта има две мутации в този белтък, които му помагат по-лесно да се прикрепва към клетките, по-специално белодробните.

Според учените, именно тези генетични промени правят индийския вариант по-заразен, както и по-устойчив към ваксините. Те допускат, че делта може да има и други характеристики, които все още са неизвестни.

Изследване на британски учени, публикувано в сп. "Lancet", показва, че две седмици след прилагането на втората доза от ваксината на Pfizer-BioNTech, нейната ефективност срещу този вариант е 88%. Това е малко по-малко от ефективността й към алфа варианта, която е 93%. По отношение на предотвратяването на хоспитализация, данните от 14 хиляди случая показват 96% ефективност при две дози от ваксината на Pfizer-BioNTech.

Действието на ваксината зависи не само от заразността на самия вирус, но и от степента на излагане на хората, количеството на вирусните частици, попаднали в тялото им, както и доколко добре функционира имунната им система. Излагането на големи количества от вируса, особено на тези с характеристиките на делта варианта, може да доведе до пробив в изградената от ваксината защита.

Наблюденията в Израел показват, че масовата ваксинация е довела през последните месеци до драстичен спад на новозаразените, на тежките случаи и на смъртните случаи. От данните обаче се вижда, че ваксинацията не елиминира напълновероятността от инфекция. Между 22 май и 20 юни в страната са установени 564 нови случая, съобщават от израелското министерство на здравеопазването. От тях 385 са при хора, които не са били ваксинирани срещу COVID-19, 13 от заразените са приели само първата доза и 165 души са получили и двете дози. Т.е. 29% от тези, които са се заразили с COVID-19, са били ваксинирани.

Учените посочват, че колкото по-висок е процентът на ваксинираните, толкова по-малко са възможностите за разпространение и размножаване на вируса. При определено ниво на този процент се създава групов имунитет - възможността за заразяване се потиска в достатъчна степен, за да бъде защитена цялата популация, включително е неваксинираните. Ако даден вариант на вируса е по-силно заразен, това означава, че по-голям процент от населението трябва да бъде ваксинирано, за да се постигне групов имунитет.

В началото на юни, когато нивата на разпространение на коронавируса в Израел все още бяха много ниски, здравните власти одобриха ваксинирането на възрастовата група от 12 до 15 години с ваксината на Pfizer. Преди това се появиха се съобщения за случаи на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) сред хора на възраст между 16 и 30 години, които са били ваксинирани. В по-голямата част от случаите реакцията беше лека и възпалението премина бързо. С оглед на това, че рискът е минимален, специалистите одобриха приложението на ваксината при децата от 12 до 15 г. Сега, заради нарасналия брой на новозаразените, израелските експерти не само одобряват, но и препоръчват децата да бъдат ваксинирани.

Учените посочват, че дори да се появи нова по-вирулентна и заразна форма на коронавируса, която е с по-голяма устойчивост към ваксините, пътят към разработването на нова ваксина, пригодена за нея, ще бъде по-кратък, отколкото досега.

Засега израелското здравно министерство не бърза да въвежда отново ограничителните мерки, а разчита на проследяване на контактите, разширяване на тестването и засилено наблюдение на хората, които напускат и влизат в страната през международното летище "Бен Гурион".

Източник: news.bg