Нараства броят на българските деца и юноши с високо кръвно

...
Нараства броят на българските деца и юноши с високо кръвно
Коментари Харесай

Все повече деца и юноши вдигат кръвно

Нараства броят на българските деца и юноши с високо кръвно налягане, а аргументите за това са свързани както със затлъстяването и заседналия метод на живот, по този начин и с нездравословните привички на подрастващите.
Коментарът направи пред Дарик проф. Анна Кънева, която завежда Клиника по детска кардиология в Националната кардиологична болница.
"Нараства броят на деца и юноши с нараснало артериално налягане и това е обвързвано значително със затлъстяването, със заседналия метод на живот, с заболяванията на съвремието ", означи тя. Експертът подсети, че с изключение на прехранването, неналичието на съответна физическа интензивност води до затлъстяване.
"Цялата конструкция на фамилията,така или другояче всеобщо в развития свят сме надебелели и затлъстели. Все повече деца стартират да одобряват алкохол, субстанции, които са неразрешени, тютюнопушене... Всичко това подлага сърдечносъдовата система на стрес и провокира артериална хипертония ", сподели проф. Кръстева.
Честотата нараства по света, нараства и у нас и би трябвало да стартираме от доста рано да се борим с артериалната хипертония, тъй като следствията в по-късна възраст са труднолечими, подсети специалистът.
Проф. Анна Кънева добави, че в клиниката работи доста добър екип от експерти, само че има проблем с неналичието на медицински сестри, което поставяло децата в риск от неблагополучия, свързани с дефицита на личен състав.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР