Нарасналият интерес към ваканционни имоти край морето доведе до покачване

...
Нарасналият интерес към ваканционни имоти край морето доведе до покачване
Коментари Харесай

СКОК: Двустаен на морето удари €45 000

Нарасналият интерес към ваканционни парцели край морето докара до повишаване на цените. Ако при започване на 2020 година можеше да се откри двустаен обзаведен апартамент на Южното Черноморие на цена до 35 хиляди евро, то към този момент е мъчно да се открие такова жилище за по-малко от 45 хиляди евро, описаха брокери на парцели.

Районите с най-вече продажби на ваканционни парцели по Черноморието са Слънчев бряг, Равда, Созопол, Златни пясъци, Бяла и Обзор, написа „ Труд “.

Основните купувачи и сега са българи, които влагат във ваканционни парцели за запазване на спестяванията си от инфлацията или с цел да ги употребяват в отдалечената си работа. Голяма част от купувачите на парцели край морето са българи, които работят в чужбина. Около 30% от купувачите на ваканционни жилища по Черноморието са от Чехия, Словакия и Полша. А от началото на пандемията се следи интерес и от страна на немски жители, които подписват едногодишни контракти за наем на ваканционни жилища.

Прогнози за пазара на ваканционни парцели край морето мъчно може да се вършат, тъй като покупко-продажбите значително ще зависят от това какъв брой сполучлив ще бъде туристическият сезон. Освен това от значително значение са последствията от наложените ограничения против Русия поради войната в Украйна.

Част от руснаците с парцели по българското Черноморие се пробват да ги продадат, а други избират да ги задържат, с цел да ги употребяват в по-добри времена или пък да ги продадат след време на по-висока цена.

Като цяло обаче пазарът на ваканционни парцели получи огромен подтик след пандемията като набъбнаха и цените и броят на покупко-продажбите. Причината за това е, че хората видяха плюсовете от това да имат парцел, където постоянно могат да отидат през уикенда. Възможността на доста хора да работят от у дома също увеличи търсенето на ваканционни жилища.

Хората с по-големи финансови благоприятни условия и налични пари в брой купуват жилища покрай морето. А други наемат жилища в морските градове, от където да работят няколко месеца през лятото.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР