Нарасна напрежението между Белград и Прищина заради убйството на косовския

...
Нарасна напрежението между Белград и Прищина заради убйството на косовския
Коментари Харесай

Вучич заговори за "тероризъм", Харадинай - за "чужда роля" в убийството на Оливер Иванович в Косово

Нарасна напрежението сред Белград и Прищина поради убйството на косовския сръбски водач Оливер Иванович, откакто водачите на Сърбия и Косово, без да се упрекват между тях, влязоха в спор поради гибелта му.

В. " Блиц " в това време писа, че убийството на ръководителя на Гражданска самодейност " Свобода, народна власт и правдивост " е било записано от камерите, инсталирани над прозорци на централата на партията. Цитират се полицейски представители в Косово, съгласно които откритият близо до мястото разпален автомобил без регистрационни номера е обвързван със случая. " Болкан инсайт " пък напомни изявлението му с балканската телевизия N1, където той предизвести за съществуващи закани за живота му и за запалването на колата му през юли, преди локалните избори в Митровица.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай загатна, че убийството на Иванович е резултат от " противозаконна интервенция в севера на други институции оттатък Косово ", съобщи " Асошиейтед прес ". Според Харадинай, който не навлезе в детайлности кой може да е виновен, непознати организации като американското Федерално бюро за следствие биха могли да оказват помощ в следствието на убийството, само че не и сръбски, както предложи президентът на Сърбия Александър Вучич. Харадинай дефинира като " изненада " обстоятелството, че сръбската делегация е напуснала срещата с косовски представители в диалозите за нормализация с посредничеството на Европейски Съюз.

 Вучич заприказва за

" Нямам доверие на косовските управляващи "

Самият Вучич дефинира гибелта на Иванович като " терористичен акт " и предизвести " Прищина да не си и помисля да влезе в северно Косово. " Той имаше поради статута на Митровица, където беше погубен водачът и която е " разграничена " сред най-вече сръбския север и най-вече албанския юг.

Според Вучич на съвещанието на Съвета за национална сигурност на Сърбия - часове след убийството на Иванович - е контрактувано да се изпрати писмо до задачите на Организация на обединените нации и Европейския съюз (включително правната на Европейски Съюз, ЕУЛЕКС), с цел да вземат участие в следствието. Президентът посочи, че присъединяване на органи на Сърбия ще помогне за разкриване на истината. Той насочи и закана към ръководителя на Народното събрание в Прищина Кадри Весели, който неотдавна влезе в вербален спор със сръбски депутати.

" Трудно е да приказваме за каквото и да било, когато имаме ежедневна опасност, когато тя идва от същинския стопанин на Косово, а той не е нито (президентът Хашим) Тачи, нито (премиерът Рамуш) Харадинай, а Кадри Весели и всеки, който познава обстановката в Косово добре знае, че албанците не желаят да спрат до Ниш. Няма да стане ", сподели Вучич, представен от в. " Политика ".

" Предупреждението ми през днешния ден е никой да не се пробва да употребява (случилото се), с цел да разполага косовските сили за сигурност на север, нито в Косово като цяло, " сподели още той. Външният министър в Белград Ивица Дачич също дефинира убийството като " безразсъден терористичен акт, който заплашва стабилността освен на севера на Косово, а и на целия район. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4638)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР