Напук на заплашителното си професионално резюме, Мариан Залцман, старши вицепрезидент

...
Напук на заплашителното си професионално резюме, Мариан Залцман, старши вицепрезидент
Коментари Харесай

A Woman in A Man`s World: Мариан Залцман от PMI

Напук на заплашителното си професионално обобщение, Мариан Залцман, старши вицепрезидент на екипа " Глобални връзки " на Филип Морис, е дребна русокоска, която не стартира деня си без да види двата си голдън ретривъра, въпреки и на фотография, и за която животът е невъобразим без телефон, четка за зъби и преса за коса...Мариан е един от петте най-влиятелни трендспотъри в света (лансирайки думата „ метросексуален " - оповестена за дума на 2003 година от American Dialect Society), един от най-награждаваните специалисти в региона на ПР-а в Северна Америка и е заемала разнообразни позиции в областта на връзките с обществеността, в това число Главен изпълнителен шеф на Havas PR North America. Усмихва ни се отсреща, посред целия безпорядък, който съставлява Webit - взе участие в конгреса като дипломат на Филип Морис и концепцията, стояща зад новаторското украшение IQOS - и в границите на късите петнадесетина минути съумява да развенчае всяка една от визиите, които основават строгия черен костюм, идеално изправените скандинавско руси треси и CV-то, дълго съвсем колкото " Война и Мир " на Толстой.

V.S.: Вие сте международен водач по пиар и връзки, в топ класацията на водещите трендсетъри в света, наложили сте термина " метросексуален ", имате редица награди в сферата в Съединени американски щати. Колко години и старания ви лишиха, с цел да стигнете до това равнище?
Мариан Залцман: Работя към този момент към 35 години, мисля. Бих споделила, че бях доста огромна късметлийка, тъй като времето, по което се причислих към бизнеса, бе тъкмо тогава, когато дамите към този момент се приветстваха на работното място. Всеки път, когато бях на " 6 месеца " разстояние да получа това по този начин мечтано покачване, ме повишаваха по-бързо, тъй като имаха потребност да слагат жена на сериозна позиция. Стъпих в бизнес света през 1984-та, съвършеното време за жена, която желае да направи кариера, само че започнаха да ме одобряват като " специалист " едвам към 91-ва, тъкмо когато се раждаше хип-хопа, а аз бях посетител в шоуто на Опра Уинфри - в действителност оттова станах известна и започнаха да валят телефонни позвънявания, само че се реалокирах в Европа, където всички ме мислеха за " интернет гуру " и се " прекланяха " пред уменията ми. Не съм направила нищо гениално, просто бях доста безстрашна с всичко, което правех, даже това да отида да работя в друга страна върху артикул, който компанията ми зададе. Работила съм с всичко - от спортно облекло до Levi`s и Mastercard. За мен беше въпрос на любознание и на верния метод да презентирам себе си. Разбира се, бях и доста добър маркетинг експерт.
V.S.: Какво най-важно разбрахте за тези години?
М. З.: Нямаш право да се чувстваш комфортно. Всичко постоянно се трансформира, а в случай че не си подготвен да се промениш с него, или даже преди него, ще изостанеш. Реално видяно, за света няма значение какво си направил предходната година, даже предишния месец, биваш съден постоянно за днешните и утрешните си каузи.

V.S.: Ако се върнете първоначално, кои отклонения и завои бихте избегнали?
М. З.: Да, не приключих магистратура, тъй като бях " алергична " към математиката и числата. Връщайки се обратно, несъмнено бих трансформирала това, тъй като университетът ти дава умения. Реално неналичието на тази тапия не ми е попречила да ме утвърждават за работни места, само че неналичието на този опит, ме връща няколко крачки обратно.



V.S.: Мислите ли, че университетът ви дава умения? Не прави ли това действителната работа в бизнес среда?
М. З.: Аз не пристигам от заможно семейство и имам напълно елементарен генезис. Университетът ми даде това лустро, присъщо на някого, който е израснал заможно. Разбира се, че всичко можех да науча сама от книгите в библиотеката, само че в никакъв случай нямаше да съумея да преуспявам по този метод, в случай че не бях придобила уменията, които университетът ми даде, с цел да се трансформира от елементарното момиче от предградията в експерт на високи равнища.
V.S.: Как решихте да промените посоката в кариерния си път - от президент на международна пиар организация до вицепрезидент в една от водещите тютюневи компании - водач в трансформацията към бъдеще без пушек? Какво ви накара да вземете това решение?
М. З.: Не мисля, че това е толкоз огромна смяна, колкото всички тук си мислите. В последна сметка аз не преставам да работя в областта на PR-а и връзките - просто в огромна световна компания. За мен не беше толкоз мъчно решение, макар че нямах визия с какво се заемам, захващайки се с тютюневи произведения - цифрите, бюджетът, рискът, всичко е в доста по-огромни размери.

V.S.: А кое е най-важното нещо, което направихте за Филип Морис до момента?
М. З.: Дори не бях се замисляла какъв брой хората ненавиждат тютюневи произведения. За първите си 10 месеца работа в компанията всяка акция ми се струваше чудесна, само че в действителност хората, а и институциите не я възприемаха като такава. Мисля, че направих няколко доста дръзки неща, даже неосъзнавайки какъв брой дръзки, само че нелепостта ми ме докара до съществено дълъг път. Колкото повече работя в компанията, толкоз повече вярвам в това, че ще успеем, макар неодобрението и непрекъснатите забрани.

V.S.: Три неща, без които по никакъв начин не можете?
М. З.: iPhone, електрическа четка за зъби и преса за коса, тъй като косата ми е в действителност необуздана и безусловно не мога да изляза от у дома заран, в случай че не я изправя.

V.S.: И няколко, които бихте изхвърлили от обкръжението и мислите си незабавно?
М. З.: Това, че нямам време за себе си. Определено нуждая се да съм сама със себе си. Оцелях след мозъчен израстък, тъй че към този момент не мога да схващам нищо, когато повече от двама индивида ми приказват, макар че преди можех да върша по пет неща по едно и също време. Имам потребност от книга или печатно издание, в което да избягам от действителния свят.
V.S.: Какво е най-хубавото на това да си жена?
М. З.: Вероятно това, че хората имат доста по-малко упования към теб, в сравнение с към мъжете. Ние, като дами, сме в страхотна позиция да изненадаме всички професионално и персонално, тъй като постоянно биваме подценявани, което несъмнено е в наш плюс.



V.S.: А да си бизнесжена?
М. З.: Да може да се грижиш финансово за фамилията си, без значение от брачна половинка си. Тоест да не се чувстваш подвластна от неговия приход, а да си с ясното схващане и самочувствие, че като бизнесжена, която работи непрекъснато, можеш да направиш всичките си близки щастливи, печелейки повече от задоволително.

V.S.: Една линия на актуалното общество, която има потребност от незабавна промяна?
М. З.: Агресията и гневът! Силно имам вяра, че всеки човек би трябвало да бъде почитан за решенията и изборите си, а не ненавиждан поради тях.

V.S.: Какво провокира усмивката ви заран?
М. З.: Имам два голдън ретрийвъра и карам брачна половинка ми да ми изпраща тяхно видео всяка заран. Идеята за това, че тези две кучета имат зелена морава, по която тичат, и не би трябвало да се оправят с нищо друго, ме прави извънредно щастлива. Дори не мога да обясня за какво, само че това е цялостната независимост.

V.S.: Правилата на вашия жанр?
М. З.: Въпреки че заемам такава висока позиция, съм безусловно непроменена. Останах си толкоз стъпила на земята и отзивчива, колкото когато бях тийнейджърка, да кажем. Не оставям позицията или заплатата ми да ме дефинират като човек, което е доста значимо, защото доста хора се трансформират с помощта на тези две или поради друга причина, само че аз не се и се гордея с това. Промених се единствено и само интелектуално и на практика. Важно е в никакъв случай да не забравяме кои сме и от кое място сме тръгнали!

V.S.: В какво вярвате най-силно?
М. З.: В свободната воля, по тази причина работя и в тютюнева компания. За мен хората би трябвало да имат правото да вършат избор, каквито и да било избори, стига да не нараняват някого. Вярвам, че в случай че довечера желаете да изядете кутия със сладки - би трябвало да го извършите, без да се притеснявате за диетата, за въглехидратите, за килцата и всевъзможни сходни. Това е свободната ви воля! Хората би трябвало да могат да вършат избори, само че и да могат да поемат отговорност за тях, както и да могат да живеят с следствията от тях.

V.S.: Разкажете ни за световната си акция UnSmoke? Какво съставлява?
М. З.: Ако не пушиш, не започвай да пушиш. Ако пушиш - стой, а в случай че не можеш, то смени с нещо по-добро. Кампанията на PMI има за цел да сътвори по-добро и по-устойчиво бъдеще.

V.S.: А вие пушач ли сте?
М. З.: Не, в никакъв случай даже не съм пробвала цигара, само че това по безусловно никакъв метод не пречи на работата ми, а сътрудниците ми даже споделят, че не ми и би трябвало да пробвам нито усета, нито придвижването на този табиет.

С поддръжката на Филип Морис
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР