Напрежението в перуанската столица Лима ескалира и се наложи полицията

...
Напрежението в перуанската столица Лима ескалира и се наложи полицията
Коментари Харесай

Ранени и арестувани след ескалация на напрежението в Перу

Напрежението в перуанската столица Лима ескалира и се наложи полицията да употребява сълзотворен газ и палки, с цел да отблъсне протестиращите.

Недоволството против президента Дина Болуарте продължава да пораства, откакто през декември някогашния президент Педро Кастийо беше задържан. Неговите поддръжници са по улиците на огромните градове в страната към този момент повече от месец. От началото на митингите са починали минимум 56 души. Темата за насилието в Перу бе съществена на седмата конференция на страните от Латинска Америка и Карибския район, която се организира в Буенос Айрес.

 
Обсъдихме нарушаването на човешките права, което се случва в Перу, насилието там. За всички това е значима тематика, макар че някои делегации го загатнаха, а други – не. Но за всички тук човешките права са основополагащи. Говорим за Перу на всички конгреси и събития, тъй като страната би трябвало да се върне по пътя на свободата и спазването на човешкото достолепие.
Сантяго Кафиеро, външен министър на Аржентина

Президентът Болуарте упрекна протестиращите за протичащото се в страната като акцентира, че става дума за екстремисти – трафиканти на опиати, незаконни миньори и каналджии, които съзнателно създавали безпорядък за своите политически цели. Болуарте сигнализира, че все още загубите за страната са 1 милиарда $. На 7 декември Педро Кастийо бе отхвърлен след импийчмънт и задържан, откакто се опита да разпусне Конгреса и да ръководи с указ.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР