Напрежението в Европейския съюз по отношение на политиката за мигрантите

...
Напрежението в Европейския съюз по отношение на политиката за мигрантите
Коментари Харесай

Отново напрежение в ЕС заради мигрантите

Напрежението в Европейския съюз във връзка с политиката за мигрантите още веднъж се ускорява. Италия и Белгия желаеха промени в разпоредбите на Европейски Съюз за банкет на мигранти. Въпросът докара и до политически трус в Германия, а по неофициална информация канцлерът Ангела Меркел се пробва да провежда среща с водачи на страни от Европейски Съюз по въпроса преди формалната среща на европейските водачи на 28 и 29 юни, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки в. " Билд ".

Германското издание заяви, че Меркел желае да разиска вероятни решения с Гърция, Италия и Австрия. " Все още не е признато, на стадия на планирането сме. Не е ясно и по кое време ще се състои тази специфична среща ", декларира пред вестника член на италианското държавно управление.

В неделя външният министър на Италия съобщи, че страните от Европейски Съюз би трябвало " да сменят темпото " по отношение на миграцията. Новото италианско държавно управление на крайнодясната партия " Лига " и антисистемното придвижване " Пет звезди " затвори италианските пристанища за филантропични организации, спасяващи бедстващи мигранти в Средиземно море.

За смяна в политиката по отношение на мигрантите се разгласи и министърът на миграцията на Белгия Тео Франкен.

Освен несъгласия измежду европейските страни политиката към мигрантите провокира и вътрешнополитическа рецесия в Германия. Появи се информация, че вътрешният министър на страната и представител на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеерхофер, декларирал на събиране на партията, че " не мога повече да работя с тази жена (Меркел – бел. ред.) ". Засега обаче от ХСС нямат желание да скапват ръководещата коалиция с Християндемократическия съюз на Меркел.

Евентуална среща

Според " Билд " е допустимо още идващия уикенд Меркел да провежда среща с европейските водачи поради политиката във връзка с мигрантите. " Не се възнамерява специфична европейска среща на високо ниво. Свикването на сходна среща зависи от институциите на Европейски Съюз “, сподели представителят на немското държавно управление, представен от ДПА. Очевидно немското държавно управление води полемики в този подтекст с разнообразни страни членки и с Еврокомисията, добави той.

Сред страните от Европейски Съюз няма единогласие по отношение на метода за оправянето с огромните групи хора, бягащи от спорове, изключително в Близкия изток. Меркел заема твърда позиция, че миграционната политика може да бъде договаряне и прилагана единствено на европейско ниво. Съюзниците ѝ от ХСС и вътрешният министър Хорст Зеехофер желаят едностранни дейности. Противоречията предиздвикали Зеехофер да съобщи няколко пъти по време на среща на партията си: " Не мога повече да работя с тази жена ".

Натиск

Безкомпромисната тактичност, възприета от новото популистко държавно управление на Италия, е метод да бъдат уверени сътрудниците в Европейския съюз " да сменят темпото " по отношение на миграцията, съобщи новият италиански външен министър, представен от ДПА. " Целта ни е да събудим съвестта на европейските държавни управления и да ги накараме да сменят темпото във връзка с миграцията, сподели пред в. " Кориере каузи сера " Енцо Моаверо Миланези, технократ и някогашен арбитър в съда на Европейски Съюз.

Италия желае Европейски Съюз да сътвори приемни центрове в страните, от които идват и през които минават директно мигрантите, и там да се обработват молбите за леговище и да бъдат убеждавани някои мигранти да не потеглят към Европа, сподели министърът.

Той изясни, че това ще са " места за помощ и заслон, където можеш да промениш желанията си и да се върнеш вкъщи с финансова поддръжка от Европейски Съюз ".

Италия ще възобнови и апелите за наложителен европейски механизъм за преразпределяне на претендентите за леговище в Евросъюза. Досега опитите за въвеждане на подобен са безуспешни.

Моаверо се разграничи от изявленията за " ос на искащите " сред Италия, Австрия и Германия, която би се заела с идеята за по-строги европейски ограничения против противозаконната миграция. Той дефинира като неуместна думата " ос ", която напомняла за съюза сред нацистка Германия и фашистка Италия през Втората международна война, и прикани всички склонни страни от Европейски Съюз да си сътрудничат.

За смяна на политиката по отношение на мигрантите се разгласи и министърът на миграцията на Белгия Тео Франкен. " Европа би трябвало да последва образеца на Австралия и да приема молби за леговище посредством Организация на обединените нации ", съобщи той, представен от електронното издание " Политико ".

" Европа би трябвало да приема бежанци, които желаят леговище през лагерите на Организация на обединените нации в зоните на спор и да отпраща тези, които дебаркират на крайбрежията с кораби ", безапелационен е той. Според Франкен бежанците, които идват непосредствено в Европа, би трябвало да изгубят правото си на леговище.

" Нелегалната миграция би трябвало да спре. Като оставим на страна 15-те %, които желаят отворени граници, поддръжката на болшинството от популацията към сходна концепция се топи като сняг под слънцето. Тези хора не са расисти, а мислят рационално ", съобщи още министърът на миграцията на Белгия Тео Франкен.

Междувременно корабът с близо 630 мигранти, избавени в Средиземно море, дебаркира в неделя в пристанището на испанския град Валенсия. Той беше ориентиран към врата, откакто Малта и Италия отхвърлиха да одобряват мигрантите, които бедстваха няколко дни в намерено море. Решението на италианското държавно управление да затвори пристанищата си за незаконни мигранти провокира многохиляден митинг в Рим.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР