Напрежението расте. Целият туристически бранш се вдигна срещу новия министър

...
Напрежението расте. Целият туристически бранш се вдигна срещу новия министър
Коментари Харесай

Трус във властта. Посрещат министър с протести

Напрежението пораства. Целият туристически отрасъл се подвигна против новия министър Зарица Динкова и заплаши да я посрещне с митинги. Преди дни за първи път всички организации в туризма излязоха с остра декларация, в която приканиха за счита на Динкова.

Тя няма никакъв опит и експертиза в бранша, изрично обявиха на брифинг през днешния ден представителите на най-големите организации в промишлеността, зад които стои над 80 на 100 от работещите в туристическия бранш. От бранша припомниха, че в последния огромен митинг на работещите в промишлеността взеха присъединяване над 80 000 души в 12 града на страната.
-->
Преди да пристъпят към митинги в цялата страна, организациите от бранша обаче желаят първо да се срещнат с акад. Николай Денков и Мария Габриел, с цел да им обяснят своята позиция и за какво упорстват определената дама да бъде сменена от специалист. Проблемите се вземат решение на маса и ние продължаваме да се подготвени за разговор, само че в случай че подобен не бъде сбъднат, няма да ни оставят избор, съобщи ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Представителите на бранша бяха безапелационни, че биха се обединили към 3-4 кандидатури от промишлеността, с цел да може новият министър на туризма да стартира незабавно да работи в полза на бизнеса.

В рамките на година туристическият бранш може да удвои приходите от промишлеността,  акцентира проф. Георги Рачев от Алианса на туристическата промишленост в България. Той добави, че макар многократните обещания на представителите на целия политически бранш, туризмът продължава да не е приоритет. Необходим ни е министър, който схваща спецификата на бранша и умее да балансира сред ползите на бизнеса и страната, които не постоянно съответстват, уточни той.

Обезкуражаващо и разочароващо е, че мнението на бизнеса за следващ път е неглижирано, съобщи зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. Той напомни, че новият министър на туризма няма време да се учи, а сметката за възможното обучение на Динкова или различен неосведомен със бранша човек ще я заплати бизнесът.

От сектора припомниха и че туризмът бе най-пострадалият от Ковид-19 бранш, а възобновяване му още продължава наред с високата инфлация, растежа на цените, неналичието на личен състав и терзанията по отношение на отпадане на ставката на Данък добавена стойност за заведенията за хранене от 9 на 100, каквато действително е призната във всички останали страни-конкуренти на страната ни като дестинация и в страните от Европейски Съюз.

Мартин Захариев, зам.-председател на Националния ръб по туризъм, акцентира, че настояванията на бизнеса нямат политически нюанс. Но бе безапелационен, че който и да е министър на туризма не би съумял да се оправи с поста си без поддръжката на сектора. Обидени сме от ехидното отношение на политиците към нас, изясни Захариев. И добави, че секторът е ръждива разменна монета за политически упоритости вместо приоритет, какъвто би трябвало да бъде при над 26 000 регистрирани дружество в бранша и близо половин милион работещи в туризма в пика на сезона.

От бизнеса обявиха, че не биха се срещнали със Зарица Динкова, защото няма какво да си кажат с нея, тъй като тя не е готова, липсва й опит и експертиза в туризма. Туризмът желае разговор и предвидимост, а подобен липсва, акцентира Теодора Жилкова, изпълнителен шеф на „ Сдружение Българско Конгресно Бюро – БКБ “. На трибуната участваха още Павлин Петров, ръководител на УС на Българска асоциация на заведенията, Георги Николов, ръководител на Българска туристическа камара и Венцислав Кръстев, ръководител на Сдружение Туризъм.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР