Напрежението по оста Ангелов-Сербезова, свързана с липсващи в аптечната мрежа

...
Напрежението по оста Ангелов-Сербезова, свързана с липсващи в аптечната мрежа
Коментари Харесай

Проф. Ангелов отговори на проф. Сербезова и заговори за фармамафията

Напрежението по оста Ангелов-Сербезова, обвързвана с изчезнали в аптечната мрежа лекарства, не престава и се задълбочава. 

Председателят на Комисията по опазване на здравето в 49-ото Народното събрание проф. Костадин Ангелов отговори обществено на последните обвинявания на проф. Асена Сербезова в персоналния си профил във " Facebook ".

По-рано тя дефинира изказванията на проф. Ангелов, че персонално е виновна за дефицита на медикаменти в България като популистки, предизборни и безотговорни. Проф. Ангелов, който също като проф. Сербезова е заемал поста министър на опазването на здравето, още веднъж приложи заключения от следствието на ДАНС по тематиката и анонсира разкрития за " фармамафията и октоподът от висши обществени длъжности-подчинени от фармамафията ".

Припомняме, че на брифинг в Народното събрание на 15 септември ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето раздаде на публицистите отчет на ДАНС и разгласи, че корекция в нормативната уредба, прокарана в интервала, в който Асена Сербезова е министър на опазването на здравето в кабинета " Петков ", е повода за липса на лекарства в страната. 

" Фокус " разгласява поста на проф. Ангелов в мрежата без редакторска интервенция. 

" Словесната слама и неистини  на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правораздаването. Няма обаче по какъв начин да избяга от изводите в следствието на ДАНС: 

1.  " През март 2022г. министърът на опазването на здравето (Асена Сербезова) указва на ИАЛ да бъде осъществена смяна на формулата за пресмятане на дефицита в сходство със ЗЛПХМ ". 

2.  " Официалната позиция на ИАЛ е, че записаното в закона уравнение предстои на пояснение и след разискване на експертно равнище е взето решение системата да бъде настроена по този начин, че да бъде предпазен публичният интерес, като бъдат лимитирани всички благоприятни условия пред паралелните търговци за злоупотреби… "  

3.  "...може да се смята, че нормативната уредба е създадена целеустремено в полза на търговците и не обезпечава ефикасни благоприятни условия за противопоставяне или отбягване на недостиг. "  

4.  " Проследяването на историята по основаването, работата и опитите за въздействие върху СЕСПА водят до заключението, че измененията в ЗЛПХМ са признати, с цел да облагодетелстват паралелния експорт на лекарствени средства. "  

5.  " В следствие процесът по използване на Закона и Наредбата е бил съзнателно занимателен и системата е била построена по този начин, че да не работи в интерес на публичния интерес. "  

Съвсем скоро нескрито ще излязат още схеми:

- по кое време са признати измененията в ЗЛПХМ, по какъв начин са импортирани в Народно събрание и кой е стоял зад предложенията и за какво?

- Кой е бил шеф на ИАЛ и какво е било неговото мнение?

- Кога е писана наредбата и кой е съветвал министъра в този развой и какво?

- Кой изпраща системата в ИАЛ и по какъв метод?

- Защо след одита на ИО(март 2022г.) 5 месеца(на 01.08 е назначен служебният кабинет на Радев) министър Сербезова нищо не е подхванала, а сякаш има претенциите за специалист?

Ще разберете по какъв начин работи фармамафията и октоподът от висши обществени длъжности-подчинени от фармамафията. 

Снимки: Справка на ДАНС " (бел. ред. приложените фотоси са в галерията ни)
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg