Напрежението по границата между Азербайджан и Армения нараства. Няколко войници

...
Напрежението по границата между Азербайджан и Армения нараства. Няколко войници
Коментари Харесай

САЩ и Русия няма да допуснат война между Армения и Азербайджан

Напрежението по границата сред Азербайджан и Армения нараства. Няколко бойци бяха убити и ранени при конфликти, а двете страни се упрекват взаимно в нелегално нахлуване на войски. Сблъсъците избухнаха на към 300 километра от планинския анклав Нагорни Карабах, който е ябълката на раздора сред Баку и Ереван.

Нагорни Карабах се намира в Азербайджан, само че се ръководи от етнически арменци. След разпадането на руския съюз те оповестиха самостоятелност. Въпреки, че през 1994 година беше реализирано помирение, страните не престават да се упрекват в нарушаването му в региона към Нагорни Карабах и по азерско-арменската граница.

Специалният представител на Европейския съюз по въпросите на Южен Кавказ Тойво Клаар изрази угриженост от размяната на огън на арменско-азербайджанската граница. В Туитър Клаар написа, че е "важно за двете страни да проявят въздържаност и да употребяват всички канали за връзка, както директни, по този начин и услугите на съпредседателите на Минската група на ОССЕ ".

Белият дом също осъди насилието. "Призоваваме страните неотложно да спрат използването на мощ, да употребяват директните връзки за връзка между тях, с цел да избегнат по-нататъшна ескалация и да се придържат прецизно към примирието ", съобщи говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас.
Руското външно министерство изрази "сериозна угриженост " от избухналите боеве и предизвести да се заобикаля по-нататъшна ескалация, която би могла да подкопае районната сигурност.

Турция, която има близки етнически и културни връзки с Азербайджан, изрази поддръжка за Баку в спора. "Това, което направи Армения, е недопустимо. Тя би трябвало още веднъж да се вразуми ", сподели турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската държавна телевизия ТРТ. "Азербайджан не е самичък. Република Турция и турският народ са с Азербайджан с всичките си благоприятни условия ", добави Чавушоглу.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш се обърна към Армения и Азербайджан с апел да прекратят спора и за стартират деескалацията му, заяви ТАСС.

Азербайджан загуби надзор над самостоятелния район и седем прилежащи към него региона по време на въоръжената борба с Армения в интервала 1992-1994 година Преговорите за спокойно споразумяване на спора се водят от 1992 година в границите на Минската група на ОССЕ, ръководена от трима съпредседатели – Русия, Съединени американски щати и Франция.

Новото изостряне на напрежението стартира през вчерашния ден на границата на Товузския регион в Азербайджан с региона Тавуш в Армения. Азербайджанското министерство на защитата посочи, че е имало обстрел на позициите му от арменските военни. Според Баку трима азербайджански бойци са починали през вчерашния ден, арменците също са претърпели загуби. В същото време от Министерството на защитата на Армения обявиха, че азербайджанските военни са се пробвали с поддръжката на артилерия да завладяват арменски опорен пунктт. Според Ереван Азербайджан е претърпял загуби, а Армения – не.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР