Напрежението между Турция и Гърция, ескалирало през последните дни, отново

...
Напрежението между Турция и Гърция, ескалирало през последните дни, отново
Коментари Харесай

Гръцката брегова охрана стреля по турски кораб. Мицотакис е готов на среща с Ердоган 


Напрежението сред Турция и Гърция, ескалирало през последните дни, още веднъж се увеличи, откакто турската брегова защита разгласи, че гръцките им сътрудници са разкрили огън по турски товарен транспортен съд в интернационалните води в Егейско море.

Това се е случило на 11 морски благи югозападно от турския остров Бозджаада. Турските управляващи прецизират, че при случая няма потърпевши, както и че след " заплашителния обстрел " от два гръцки катера, два кораба на турската брегова защита са пристигнали в региона и гръцките са напуснали зоната.

Гръцката брегова защита удостовери за предупредителни изстрели, създадени поради турски транспортен съд, който " се е движел съмнително " в гръцки териториални води край остров Лесбос.

Според гръцкото известие, капитанът на кораба " Анатолиан " е отказал да разреши инспекция, след което плавателният съд е бил ескортиран до турски териториални води. Гръцката брегова защита показва, че е уведомила за случая турските си сътрудници. В региона на случая постоянно минават кораби, които транспортират нелегелни мигранти от Турция към Гърция и Италия.

Само преди няколко дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган непосредствено заплаши съседите си с военна интервенция във връзка спор за група гранични острови: " Когато му пристигна времето, ще създадем нужното. Някоя нощ ще дойдем. "

По този мотив гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис съобщи в неделя, че е подготвен да се срещне с Ердоган, акцентирайки като уместно място за сходни диалози чешката столица Прага.

Мицотакис посочи, че съгласно него и от двете страни на Атлантическия океан се следи постепенна смяна в отношението към Турция заради неоекспанзионистичната изразителност, възприета от Анкара. Мицотакис сподели, че би желал да откри другарски връзки сред Гърция и Турция, които да надвишават предишното и да гледат към бъдещето, съобщи Българска телеграфна агенция.

Помолен да разяснява опцията за враждебни дейности в Егейско море, Мицотакис съобщи, че даже не може да си показа военна борба, само че акцентира, че в случай че Турция избере този път, тя ще получи съдбоносен отговор от гръцките въоръжени сили.

Гърция и Турция би трябвало да стартират разговор, с цел да понижат напрежението между тях, обявиха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и държавният секретар на СAЩ Антъни Блинкен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР