Напрежението между Гърция и Турция отново се покачва на фона

...
Напрежението между Гърция и Турция отново се покачва на фона
Коментари Харесай

Гърция и Турция си играят на война

Напрежението сред Гърция и Турция още веднъж се повишава на фона на военните учения, които двете страни провеждат двете страни в Егейско море, съобщи bTV. През последните дни гръцките и турските медии са изпълнени с изявления за маневрите и обвинявания за провокации.

" 145 хеликоптера и стотици военни машини на американската войска, които ще дойдат с товарни кораби в Александруполис, където е открита военна база, ще вземат участие в обучение, което има за цел Турция. Гърция ще разположи по границата си по продължение на река Марица 11 модерни камери и радари с обхват 15 километра, с цел да може да следи в действително време военната интензивност в Турция. Същевременно продължава построяването на оградата от стоманени профили, високи 4,5 метра, по границата ", написа във вторник вестник " Йеничаг ".

" Съединени американски щати, които изсипаха голямо количество оръжие в Александруполис, на 40 км по нашата граница, под претекст осъществяване на натовски учения, имат за цел да заобиколят турските проливи посредством връзка с базите в България и Румъния ", добавя изданието. Турски медии настояват още, че военното скупчване в Александруполис е в нарушаване на Лозанския кротичък контракт, който планува, че този гръцки град в Западна Тракия не би трябвало да бъде военизиран. Въпреки това в границите на съглашение сред Гърция и Съединени американски щати мястото е предоставено на американците за военна база, показва турският щемпел.

Вестник " Хюриет " разясни, че маневрите в Александруполис ще се проведат в границите на натовското обучение " Дефенндър Юръп 21 ", в което Гърция е включена за първи път. В учението ще взе участие също България, както и Албания, Босна, Хърватия, Естония, Германия, Унгария, Косово, Черна гора, Република Северна Македония, Полша, Румъния и Словения. За задачата в Александруполис ще бъдат дислоцирани 145 хеликоптера, над 1800 бронирани машини и над 20 хиляди души боен личен състав. Очаква се интервенцията да стартира до два дни. Струпването на военна техника и сили ще бъде проведено на седем обособени прехвърлянето, които ще приключат до май. Учението ще е фокусирано върху сюжети за възможна съветска опасност в Централна и Източна Европа, написа още " Хюриет ".

" Гърция не мирясва ", гласи заглавието на в. " Тюркгюн ", съгласно който Гърция от една страна взе участие в взаимно натовско обучение дружно с Турция, а от друга - в взаимно обучение със Съединени американски щати. " Тюркгюн " отбелязва, че едното обучение на НАТО – „ Дайнамик манта 2021 “, стартира в сряда в италиански води, а в него ще вземат участие Турция и Гърция дружно с други членки на алианса. Отделно обаче започва и учението " Дефендър Юръп 2021 " в Западна Тракия, в което Гърция ще взе участие дружно със Съединени американски щати, написа вестникът. Паралелно на това " Гърция, която не съумя да откри търсената политическа поддръжка в Източното Средиземноморие и остана без излаз ", се пробва да образува неприятелски на Турция блок със страни като ОАЕ и Саудитска Арабия, твърди още " Тюркгюн ".

Междувременно Анадолската организация заяви, че гръцки изтребители са обезпокоили турски транспортен съд, извършващ " механически и научни изследвания " в интернационалните води в северната част на Егейско море. Според източници от турското министерство на защитата четири изтребителя Ф-16 са обезпокоили кораба " Чешме ", като един от самолетите, които са летели на 1000 метра надморска височина, е пуснал " лъжлива цел " на две морски благи от турския транспортен съд. Инцидентът е станал западно от гръцкия остров Лимнос.

Гръцките медии също наблюдават с интерес подготовката на Турция за провеждането на военни маневри в Егейско море сред 25 февруари и 7 март. Турция продължава засилената си активност в Егейско море и откакто изпрати кораба „ Чешме “ да прави хидрографски проучвания в противоречивите с Гърция води, в този момент разгласи, че ще концентрира 87 военни кораба в региона. Те би трябвало да вземат присъединяване в широкомащабното военно обучение „ Синя Родина 2021 “ дружно с 27 самолета, 12 вертолета и десантни елементи, написа електронното издание на „ Прототема “, представено от организация „ Фокус “. „ Катимерини “ също написа за военните сили, които ще вземат участие в турското обучение, базирайки се на източници в Анкара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР