Напрежение възникна по оста управляващи - опозицияПредложеният от кабинета пакет

...
Напрежение възникна по оста управляващи - опозицияПредложеният от кабинета пакет
Коментари Харесай

Антикризисните мерки скараха управляващи и опозиция в Народното събрание

Напрежение породи по оста ръководещи - съпротива

Предложеният от кабинета пакет от антикризисни ограничения раздели партиите в Народното събрание на две, осведоми

Формациите в ръководството са съумели да потушат вътрешното напрежение и са удовлетворени от препоръчаното. От Българска социалистическа партия даже са подготвени за крачка обратно от настояването си за скок на минималната работна заплата. Напрежение обаче породи по оста ръководещи - съпротива.

„ Приеха се обществени ограничения, които не успяхме в годините наред да ги създадем. Бюджетът от 20 милиарда за обществени ограничения стана 22 милиарда - нещо, което в никакъв случай не е било, при обществен министър от БСП”, разяснява Борислав Гуцанов.

„ Днес обявихме финалните ограничения, които ще осъществим. Те са ориентирани към трите съществени фактора, които усилват инфлацията - високите цени на електрическата енергия, газа и на горивата. Същевременно предлагаме ограничения, които са за повишение на приходите на най-засегнатите лица - пенсионерите, както и подкрепяне на децата от фамилии с работещи родители”, изясни Венко Сабрутев от Политическа партия.

Любомир Каримански от „ Има подобен народ” сподели, че е склонен с огромна част от показаните антикризисни ограничения, само че има запаси към някои от тях. „ Смятаме, че може би ще работят. Въпросът е обаче, че трябваше да имаме задоволително калкулации за това какъв ще бъде ефектът”, добави той.

По думите му не е ясно по какъв начин тютюневите произведения ще бъдат облагани с по-висок данък. „ Това не е ясно, схемата не е ясна. Там аз не мога да кажа дали примерно това, което има намерение да направи Министерството на финансите, е задоволително прецизна скица, която в действителност ще донесе за фиска подобен резултат, какъвто бихме искали”, сподели Каримански.

Депутатът от „ Демократична България” Мартин Димитров разяснява, че нещата, на които от партията са държали са признати. Той стартира с прага от 100 000 лева за регистрация по Данък добавена стойност. „ Това ще даде голямо ценово и административно преимущество за дребните компании в България”, уточни националният представител.

„ На последващо място - намаляването на законовата рента за забавени заплащания, касае всички хора, които стават длъжници за ток, парно, вода, банки. Това е признато и понижението ще бъде 2,5 пъти за жителите, което ще помогне тези хора да не стават длъжници”, сподели Димитров. Посочи и че по тяхно предложение диференцираното Данък добавена стойност за парно и за газ ще важи една година.

Антикризисните ограничения на държавното управление са ограничения в поддръжка на инфлацията, сподели Томислав Дончев от ГЕРБ. „ Чухме, че това били ограничения в поддръжка на хората или антиинфлационни ограничения. Нито едното е правилно, нито другото. Това са ограничения в поддръжка на инфлацията”, акцентира той.

„ Всъщност, ограниченията, които през днешния ден бяха препоръчани, са популизъм, безнаказаност към бъдещето и не оферират никакво колосално нарастване, а един грамаден хаос”, съобщи от своя страна Деница Сачева, която беше обществен министър в държавното управление на ГЕРБ.

Тя прикани българските пенсионери да не слушат какво им приказва държавното управление сега, тъй като „ нищо още не е контрактувано сред самата коалиция”. „ Очевидно, че нито едно от препоръчаните решения не е контрактувано с Националния съвет за тристранно сътрудничество”, аргументира се Сачева.

„ Ние от няколко седмици, дори от няколко месеца, се разгласяваме за предварителни парламентарни избори. А ръководещите напряко откриха и предизборната акция. Мерките, които се оферират, са втора стъпка към финансовата рецесия в името на това да бъде извоювано малко политическо време за това безусловно изразходено и износено след шест месеца ръководство държавно управление и ръководещо мнозинство”, безапелационен е Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Според Йордан Цонев от Движение за права и свободи антиинфлационните ограничения са закъснели и нямат фокус, не са задоволително ясно таргетирани и с ясни цели, които да дават отговор на обстановката, в която се намира сега страната.

„ Най-лошо усещане в тези ограничения ни прави отсъствието на селското стопанство, което би трябвало да бъде най-ясно застъпено”, съобщи добави той. По думите му в Испания, Италия, Германия има големи пакети, ориентирани предпочитано към бранша.

Лидерът на „ Възраждане” Костадин Костадинов счита, че за следващ път българското държавно управление тича след събитията. „ Още в самото начало на военните дейности в Украйна декларирахме, че ще има проблем с газа - цените и доставките. Никой не ни чу”, съобщи той.

Решението, уточни Костадинов, не е да се дават пари, а да се направи по този начин, че „ да не се вземат пари”. „ Трябва да се предоговори методът, по който действа енергийната система на страната. Ние предложихме Данък добавена стойност да стане 0% за всички хранителни артикули. Сега питаме нашите лицемери, които ни ръководят - за какво не одобриха нашето предложение”, добави водачът на „ Възраждане”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР