Напрежение в Черно море. Русия съобщи, че неин боен кораб

...
Напрежение в Черно море. Русия съобщи, че неин боен кораб
Коментари Харесай

Руското МВнР привиква британския посланик заради опасните действия на кораба Дифендър

Напрежение в Черно море. Русия заяви, че неин военен транспортен съд е прогонил английски унищожител, тъй като нарушил съветската морска граница край Крим. Москва твърди, че корабът им е стрелял предупредително, а аероплан е пуснал и четири бомби по пътя на британците. Лондон отхвърли да е стреляно по английски транспортен съд, отговори, че техните военни са плавали в украински води, а стрелбите на съветските кораби са били поради планувано обучение в региона.

Британският унищожител " Дифендър " е навлязъл на три километра в съветски териториални води в Черно море край нос Фиолент на Кримския полуостров, заяви Москва. Последвали са предупредителни изстрели от съветски кораби. Руски аероплан е хвърлил четири бомби по курса на кораба, който навреме се отдръпнал.

Пред английския боен аташе Москва дефинира дейностите на разрушителя като " рискови " и настоя за следствие на дейностите на английския екипаж.

" Бих желала да прибавя, че дефинираме тези дейности като груба английска провокация, която опонира на интернационалното право и съветските закони. Искам и да оповестя, че английският дипломат ще бъде свикан в нашето външно министерство ", сподели представителят на Министерство на външните работи на Русия Мария Захарова.

Нито е имало пукотевица, нито корабът е бил в съветски води, съобщи английският министър председател Борис Джонсън. Разрушителят " Дифендър " тази седмица е посетил Одеса, където е подписано двустранно съглашение за модернизиране на украинския флот.

Според Киев случаят потвърждава, че " " нападателната и провокативна политика " на Русия в Черно и Азовско море съставлява сериозна заплаха за Украйна и нейните съдружници. Преди случая Русия прикани за анулация на учението " Морски бриз " с присъединяване на НАТО, което стартира на 28 юни в Украйна и Черно море.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР