Напрежение сред жители и кметове на села в община Първомай

...
Напрежение сред жители и кметове на села в община Първомай
Коментари Харесай

Недоволство в община Първомай заради мерките срещу чумата по свинете

Напрежение измежду поданици и кметове на села в община Първомай поради осъществяването на ограниченията против африканската чума по свинете. Масово хората отхвърлят сами да дезинфекцират персоналните си стопанства, макар че са умъртвили животните си. Кметовете на селата край Първомай упорстват за подпомагане от общинските и държавни управляващи.

Първомай Виница, Първомай Крушево, Първомай

Според кметовете, които би трябвало да изготвят констативните протоколи за обеззаразяването, хората не са в положение да се оправят сами. Не е ясно и кой ще управлява дали дезинфекцията е осъществена.
Тодор Тодоров - кмет на село Виница, община Първомай: Тук написа всеки собственик да си направи концентрацията на разтвора. Как, той знае ли каква централизация, %. Натриева основа или сода каустик, по какъв начин една баба ще работи със сода каустик?
Радка Петкова - кмет на село Крушево: Почти на 50% от хората подадоха заявление като не са разказани препаратите, тъй като не знаят процентното съответствие. Другата половина отхвърлят.

Атанас Атанасов: Обезщетение в този момент ще желаете ли?

- Не желая.

-Защо?

- Не желая, тъй като те ще ми ги вземат половината. Нямам банкова сметка. От тези 300 лв. никой не знае какво ще му останат, какво няма да му останат.

И хората, които ще дезинфекцират стопанствата си, не са наясно с процедурата.
Теньо Тенев: Ще желаят фактура за обеззаразяването. Това коства към 7-8 лв.. Кой ще ми даде фактура на мен? Магазинът за 5 лв. фактура не дава.
От Агенцията по сигурност на храните обявиха, че процедурата по обеззаразяване е опростена оптимално. Ще бъде извършен и непоколебим надзор, който да подсигурява, че дезинфекцията е осъществена.
Александра Митева, шеф на отдел " Хуманно отношение към животните " в БАБХ: Ще бъдат осъществени инспекции от страна на регионалните шефове на дирекциите по БАБХ, да се ревизира дали в действителност в тези дворове е осъществено това непринудено кръвопролитие, разчистване и стерилизация и след 1 септември към този момент ще стартира изплащането на тази помощ за хората.
Хората от първомайските села упорстват общината да наеме компания, която да извърши дезинфекцията, като за задачата ще бъдат събрани средства от стопаните. Кметът на Първомай даде обещание, че ще им окаже подпомагане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР