Напрежение около приема след седми клас. Училища в страната не

...
Напрежение около приема след седми клас. Училища в страната не
Коментари Харесай

Родители и учители се обявиха срещу професионалните паралелки

Напрежение към приема след седми клас. Училища в страната не могат да задържат учениците си поради понижаване на местата. Според родители и шефове повода е в новата политика на просветното министерство да усилва професионалните паралелки за сметка на профилираните.

Седмокласниците в учебно заведение " Климент Охридски " в Троян са 78. Не всички обаче ще могат да продължат образованието си там. Причината е, че шефът е изискал три филантропични паралелки за идната образователна година, а утвърдените са единствено две. Така за родителите на бъдещи осмокласници остава вид да запишат детето си в професионална гимназия.

Те изпратиха и писмо до просветното министерство с въпросите: " Как да накараш детето си да стане шлосер, в случай че то желае да стане историк? " и " Как да обясниш на дете, чиято фантазия е да е преподавател, че би трябвало да стане шивачка? ".

" Аз, като шеф, не знам в идващите години дали няма да ми се наложи да върша единствено професионални паралелки. В този случай гимназията би трябвало да е професионална ", съобщи Иванка Цекова пред Нова телевизия.

Подобен проблем поражда и в други гимназии в страната. Учители и родители от Пловдив започнаха петиция против желанията да се свие приемът в филантропичната гимназия. Заради зародилото напрежение, от Министерството на образованието направиха компромис и най-малко още година паралелките остават същия брой.

Петиция стартираха и в Добрич, също в отбрана на паралелка пред закриване във Финансово-стопанската гимназия. Усилията остават без резултат. От Регионалното ръководство на образованието свиват приема от четири на три паралелки.

" Регионалните ръководства работят в посока да се осъществя политиката на министерството, да се усилват паралелките с банкет в професионални гимназии и междинните учебни заведения, които осъществят професионална подготовка ", съобщи Соня Мелоян от Министерството на образованието и науката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР