Напрежение между бизнеса и НАП заради новите правила за касовите

...
Напрежение между бизнеса и НАП заради новите правила за касовите
Коментари Харесай

Бизнесът недоволен от смяната на касовите апарати

Напрежение сред бизнеса и Национална агенция за приходите поради новите правила за касовите апарати. До края на март идната година компаниите, регистрирани по Данък добавена стойност, би трябвало да сменят фискалните си устройства. Целта е да се следи в действително време всяка комерсиална интервенция, с цел да се пресече укриването на налози. Според бизнеса, новите правила ще нанесат удар върху него и най-вероятно ще доведат до повишение на цените на доста услуги или до редуциране на работна ръка.

С новите правила всяка издадена касова записка ще бъде регистрирана в действително време в Национална агенция за приходите. За задачата е нужно компаниите да закупят нов уред или да подменят софтуера на настоящия си. Над 300 млн. лв. губи хазната годишно от неотчитане на обороти, което постанова въвеждането на новите правила, споделят от Национална агенция за приходите.
Васил Панов, началник на дирекция " Контрол " в Национална агенция за приходите: Загубите за бюджета от укриване на доходи в така наречен търговски обекти или търговци на едро, на дребно, надвишава загубите, които поносим от проведените Данък добавена стойност измами.
А кои ще бъдат наранени от измененията?
Станислав Попдончев, основен финансов шеф на Българската стопанска камара: Производители на програмен продукт, хотелиери, ресторантьори, куриерски компании, таксиметрови компании, общопрактикуващите лекари, дребни търговци, в това число се оказа и, че системата на градския превоз в огромни български градове ще бъде наранена заради нуждата от подмяната на фискалните устройства.
Оценките на бизнеса демонстрират, че към 200 хиляди фискални устройства би трябвало да бъдат сменени. Цената им сега е сред 150 и 500 лв.. Новите правила ще костват на бизнеса сред 40 и 100 милиона лв., пресмятат от сектора. От Национална агенция за приходите дадоха отговор на тези сметки по този начин:
Васил Панов, началник на дирекция " Контрол " в Национална агенция за приходите: 150 или 200 лв., в случай че го натоварят един търговец или доктор, той защо е търговец?
От бизнеса предвиждат, че има късмет новите правила да ударят по джоба на потребителя.
Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията: Ще се стигне, в случай че са толкоз скъпи и внезапни измененията, или до нарастване на цените или до редуциране на други разноски.
Бизнесът упорства за удължение на периодите за осъществяване на наредбата, които били нереалистични, желаят и прецизирането ѝ. А от Национална агенция за приходите напомнят, че тези, които не изпълнят новите условия, са застрашени от санкция до 2 000 лева и запечатване на комерсиалния обект.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР