Напрежение между Австралия и ЮНЕСКО заради Големия бариерен риф. Организацията

...
Напрежение между Австралия и ЮНЕСКО заради Големия бариерен риф. Организацията
Коментари Харесай

Състоянието на Големия бариерен риф скара Австралия и ЮНЕСКО

Напрежение сред Австралия и ЮНЕСКО поради Големия бариерен риф. Организацията на Организация на обединените нации за обучение просвета и просвета изиска той да бъде включен в листата на обектите от международно завещание, които са „ в заплаха “. Това би трябвало да стане идващия месец.

В нов отчет на ЮНЕСКО се споделя, че Канбера не е направила задоволително, с цел да опази рифа от въздействието на климатичните промени и предизвиква страната да предприеме „ ускорени дейности “ против световното стопляне.

Австралийското държавно управление изрично се опълчи на концепцията. Според управляващите това е оттегляне от предходни уверения на организацията, че стъпката няма да бъде подхваната.
Снимка: iStock
Големият бариерен риф става част от международното завещание през 1981 година поради „ голямата си науча и присъща значимост “. През последните години и все по-отчетливите данни за настъпващите климатични промени неговото запазване постоянно става мотив за полемики и разногласия.

Въпросът Рифът да бъде със статут „ в заплаха “ беше издигнат през 2017 година Оттогава Австралия е вложила повече от 2 милиарда $ за опазването му. Според отчетът на ЮНЕСКО обаче не е направено задоволително.
Снимка: Reuters
През последните 5 години коралите на няколко пъти претърпяха така наречен избелване – когато температурата на водата е извънредно топла и настава загуба на водорасли, които подхранват коралите и им придават разнообразни окраски.

Освен това през 2019 година австралийските управляващи намалиха положението на Големия бариерен риф от „ неприятно “ на „ доста неприятно “ въз основата на 5-годишен отчет. Рифът се простира на 2300 километра по източното крайбрежие на Австралия.
Снимка: iStock
Ако рекомендацията на ЮНЕСКО бъде призната, той ще е първият обект от международното историческо и културно завещание, който е „ в опасност” поради климатичните промени.

Този статут може да отключи спомагателни средства за опазването му, само че може и да повлияе на туризма в Австралия, който обезпечава хиляди работни места и носи на страната милиарди долари годишно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР