Напрежение и сериозен сблъсък се очертава в надпреварата за лидерския

...
Напрежение и сериозен сблъсък се очертава в надпреварата за лидерския
Коментари Харесай

Нинова зове вътрешната опозиция да се изправи срещу нея на вота

Напрежение и сериозен конфликт се обрисува в конкуренцията за лидерския пост в Българска социалистическа партия по време на първите за партията директни вътрешни избори през септември. Номинираните за ръководител на левицата са 52-ма социалисти, заяви актуалният водач Корнелия Нинова на брифинг в централата на " Позитано " 20, като разгласи, че до момента в който тече предизборната акция излиза в отпуск. Ще я замества кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Корнелия Нинова съобщи, че решението кой да извършва длъжността ръководител, до момента в който е в отпуск, го взима ръководителят, а не пленумът (Националният съвет).

До 6 август (четвъртък) всеки от претендентите за водач би трябвало да разгласи дали ще взе участие в надпреварата като подаде заявление за това до партийната изборна комисия До момента това са създали социалистките от Перник Галина Василева и Кристина Михайлова, депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов, както и Георги Тодоров от Бургас, заяви още Нинова.

По думите й главният й конкурент Кирил Добрев не бил опция. Тя прикани за водач да се кандидатират и главните представители на вътрешната съпротива Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Гергов, Георги Пирински и Атанас Мерджанов, които са измежду номинираните от локалните партийни структури. 

Предизборната акция в Българска социалистическа партия стартира на 12 август, а директният избор е на 12 септември.

За да има определен водач на първи тур, той би трябвало да събере най-малко половината действителни гласове. Ако това не стане, ще има втори тур на 19 септември.

В Българска социалистическа партия поясняват по друг метод по кое време има избор на ръководител. Някои считат, че в случай че на първи тур не гласоподават повече от половината от членовете на Българска социалистическа партия, вотът е нелегитимен и не би трябвало да има втори тур, а въпросът да бъде решен от конгреса. Именно поради това и е значим въпросът какъв брой социалисти имат право да пуснат бюлетина. Официален отговор все още обаче няма. Няма и изясненост дали да изчистени изборните описи от така наречен " фантоми " - напуснали партията, умряли.

 

Според социалисти в случай че директният избор е законен, Корнелия Нинова има повече шансове да го завоюва. Ако се стигне до избор на конгрес, превес може да вземе вътрешната съпротива. Такъв има плануван за последния уикенд на септември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР