Напредването на строителството на автомагистрала Хемус в участъка между Плевен

...
Напредването на строителството на автомагистрала Хемус в участъка между Плевен
Коментари Харесай

Георг Спартански към АПИ: Абсурдно е през Кайлъка да минава обходен път

Напредването на строителството на автомагистрала „ Хемус ” в сектора сред Плевен и Ловеч слага на дневен ред нуждата от създаване в близко бъдеще на обходен път на град Плевен, по който да се извежда директният трафик, съобщи на среща с публицисти през днешния ден кметът Георг Спартански. Този въпрос се дискутира от няколко години, през 2019 година беше извършена среща на представители на Агенцията за пътна инфраструктура с представители на институциите в Плевен, имащи отношение към неговото решение. От АПИ беше препоръчан уголемен абстрактен план за строителството на обходен път – път, който да минава  пред входа на парк „ Кайлъка ” /т. нар. „ жълт ” вариант/ и път, който минава през полски парцели и полски пътища, общинска благосъстоятелност / ”син ” вариант/.
Категоричен съм в мнението си, че е неуместно обходният път да визира по какъвто и да е метод парк „ Кайлъка ”, който е предпазена околност. Споделих го на среща с регионалния шеф Марио Тодоров и неговия заместител Ваня Савова. С огромно удивление по време на срещата разбрах, че предходният регионален шеф е изпратил до АПИ документално мнение за кардинална поддръжка обходният път да минава през държавен парцел, т. е. той е дал утвърждението си за така наречен „ жълт ” вид на Агенцията, който е извънредно недопустим за Община Плевен, а съм сигурен, че ще бъде отритнат и от съгражданите ни при публично разискване, уточни още Георг Спартански. „ Жълтият ” вид не се поддържа и от камарите на архитектите и инженерите в Плевен.
Мотивите за неприемане на така наречен „ жълт ” вид, които сме изложи и в писмо до Министъра на районното развиване и благоустройството доцент доктор Виолета Комитова, са следните:
Предложеният „ жълт ” вид на Инвестиционното предложение за изграж­да­не на Югоизточен обход на гр. Плевен не е съгласуван с утвърждения и влезнал в действие Общия организационен проект на гр. Плевен.
Съгласно признатия Окон­чателен про­ект на Общия организационен проект /ОУП/ на гр. Плевен и разрабо­те­на­та Комуникационно-тран­с­порт­на скица към него трасето на обходния път е отвън урбанизираната територия на Плевен и е републикански път II клас.
Трасето на „ жълтия “ вид на Инвестиционното пред­ло­же­ние минава по плануваното в Общ устройствен план трасе на районна артерия III клас, обслужваща жк “Панорама “, жк “Кайлъка “ и новите жили­щни територии южно от ул. “Райски ъгъл “, застроени най-вече с нискоетажни ед­но­фамилни жилищни здания с нараснал комфорт на обитаване.
Преместването на придвижването на директния поток отново остава в границите на града , с вероятност да се усили няколко пъти, по тясна улица, по която минава и тролейбусен превоз, магистрален тръбопровод и газопровод. Трябва да се спомене и синергичният резултат от увели­че­ното нездравословно влияние от звук, прахови частици, въглеродни излъчвания и риск от пътни транспортни катастрофи в прилежащата урбанизирана зона и зоната на парк „ Кайлъка ”.
Предложеният габарит на трасето не дава отговор на условията на  Приложение № 2 към чл.18 от Наредба № РД-02-20-2 от 20.12.2017 година за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии по повод функционалните и транспортни характерности на районна артерия – улица ІІІ клас.
Не на последно място препоръчаният „ жълт ” вид на Инвестиционното предложение за изграж­да­не на Югоизточен обход на гр.Плевен  не е съгласуван с член 13. (1) от НАРЕДБА № РД-02-20-2 за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии и на член 76 от Закон за устройство на територията , посочи Кметът.
Предложеният втори абстрактен план, или така наречен „ наследник ” вид на Инвестиционното предложение за изграж­да­не на ПЪТ II-35 “Плевен-Ловеч-Кърнаре “- Югоизточен обход на гр. Плевен, в забележителна част от трасето следва концепцията на признатия Общ устройствен план на гр. Плевен и след в допълнение изследване на съществуващите условия в избрани сектори може да бъде усъвършенстван и утвърден за основа на работен план, гласи още мнението на Община Плевен.
Този вид се обрисува като по-подходящ, безапелационен беше Георг Спартански. При всички случаи няма да допуснем недопустим за града и жителите вид. Остават обаче значимите въпроси – по кое време ще бъде направен финален работен план на обходния път, по кое време ще бъде обезпечено финансиране от страната, тъй като това е републикански път, по кое време ще бъде определен реализатор и действително ще стартира построяването. Защото през това време тежкият директен трафик ще минава през град Плевен…
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР