Напредъкът на Република Северна Македония /РСМ/ към пълноправно членство в

...
Напредъкът на Република Северна Македония /РСМ/ към пълноправно членство в
Коментари Харесай

Радев: Чакаме от Скопие изпълнение на критериите за членство в ЕС


Напредъкът на Република Северна Македония /РСМ/ към пълноправно участие в Европейския съюз е стратегическа цел за България. Нейната реализация обаче зависи от готовността и политическата воля на югозападната ни съседка за осъществяване на критерии те за участие в Европейски Съюз и ценене на права та на жители те, които намерено изявяват българската си национална еднаквост. Това съобщи президентът Румен Радев в границите на експертна полемика за положението и вероятностите за развиване на връзките сред България и Република Северна Македония , която се организира през днешния ден по самодейност на президента на „ Дондуков “ 2. В срещата взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова, както и изявени български учени, специалисти, дипломати и публицисти.

Участниците в полемиката подчертаха, че европейската интеграция на всички страни от Западните Балкани е от стратегически интерес за страната ни и ще способства за затвърждаване на демократичните процеси и поощряване на добросъседските връзки и икономическия напредък в целия район.

Разрешаването на въпросите в двустранните връзки сред България и Република Северна Македония изисква политическа воля, деен институционален разговор и постигането на необратимост в построяването на добросъседски връзки, уточни Румен Радев. По думите на президента трайното превъзмогване на насъбраните несъгласия няма да се реализира единствено с политически заявления и е нужна връзка и ангажираност на институциите на всички равнища, мъдрост, разсъдък и проницателност и от двете страни.

Според президента ролята на страната и публичните медии в Република Северна Македония е от основно значение за основаването на нов климат в двустранните връзки. България чака от югозападната ни съседка да работи за основаването на всички нужни условия за свободен стопански, културен, медиен и информативен продан от двете страни на общата граница. От основно значение е преустановяването на говора на омразата против България, както и на медийните и публични акции за стигматизиране на хората, които са запазили българското си съзнание, без значение от натиска и репресиите в тоталитарното минало. Фалшификацията на исторически извори и литературни творби също следва да бъде прекратена, а текстовете на учебници, пояснителни бележки на исторически монументи, както и на формалните страници на научни, просветителни и културни институции, да е в сходство с истинските източници и историческата истина. 

От основно значение за развиването на двустранните връзки е прекратяването на дискриминирането на жители те в РСМ, които намерено показват българската си национална еднаквост, приканиха специалистите. Зачестилите случаи на потъпкването на тези права , страхът, насаждан у всеки, който дръзне да покаже българския си генезис, наказването на всяко предпочитание за връзка и доброжелателност към татковината, са нарушаване на Копенхагенските критерии за участие в Европейски Съюз. Българското общество е доста сензитивно на тази тематика и няма държавно управление, което да пренебрегне тези условия.

Според участници в полемиката, пренебрегването на редица аспекти на двустранния Договор за другарство, добросъседство и съдействие от Република Северна Македония , слага под въпрос декларираното предпочитание от югозападната ни съседка да построява добросъседски връзки с България. Затова страната ни следва да упорства за гаранции по отношение на ценене то на права та на българите в Република Северна Македония , които да бъдат законодателно регламентирани и реализирани на процедура. Постигането на устойчиви и необратими резултати в тази тенденция от страна на РСМ следва да се трансформира в наложително изискване за постигането на прогрес в процеса на европейска интеграция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР