Направиха първа копка за изграждането на католическипараклис - костница в

...
Направиха първа копка за изграждането на католическипараклис - костница в
Коментари Харесай

Строеж на параклис-костница започна в Чипровци

Направиха първа копка за построяването на католическипараклис - костница в Чипровци. В нея ще бъдат положени костите на свещеник Петър Богдан Бакшев, написал „ История на България “ 100 години преди Паисий Хилендарски.
Параклисът ще бъде издигнат на Историческия рид, на метри от остарялата катедрала „ Санта Мария”. На повърхност от 35 квадратни метра ще бъдат положени костите на архиепископ Петър Богдан и на други католически дейци, като свещеник Илия Маринов и духовници монаси-францисканци, чиито кости са били открити при археологическите разкопки през 80-те години на предишния век. Идеята за построяването на параклиса е на отец Иван Топалски, енорийски духовник в енория „ Свети Андрей” в село Калояново, който освети мястото при непрекъснат дъжд:
"Събрали сме се, с цел да помолим за Божието благословение, за начинанието, което от една година обмисляме и работим... Изключително съм признателен и на всички вас, тъй като без вас, без съдействието на господин кмета, без съдействието на музея в лицето на госпожа Анита Комитска, без поддръжката на доста от вас, които работите в общината, ние надали щяхме да стигнем до тук. "
Първата копка за построяването на костницата направи кметът на община Чипровци Пламен Петков:
"Всички вие се отзовахте на нашата молба, взехте я драговолно. Затова ви благодаря на вас, на Комитска, на целия екип, с който за това малко време успяхме да създадем плана, документите да извадим, да съберем и парите, с цел да може този параклис да се реализира, с цел да погребем костите на нашите предшественици. "
Католическият параклис - костница в Чипровци ще бъде построен с дарения. До момента 10 000 лв. отпусна парламентарната група на политическа партия ГЕРБ, 5000 лв. подари Община Раковски. Средства ще обезпечат още католическата общественост в България и Община Чипровци.
Първата копка беше направена дни преди да бъдат маркирани 330 години от експлоадирането на Чипровското въстание и 50-годишният празник от оповестяването на Чипровци за град.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР