Направете го. Приемете този закон. Направете и невъзможното, но го

...
Направете го. Приемете този закон. Направете и невъзможното, но го
Коментари Харесай

Крум Зарков към депутатите: Направете и невъзможното, но приемете закона за разследване на главния прокурор - Темида

Направете го. Приемете този закон. Направете и невъзможното, само че го приемете! Този апел насочи служебният правосъден министър Крум Зарков към депутатите във връзка законопроекта, който основава механизъм за следствие на основния прокурор.

Измененията в Наказателно-процесуалния кодекс обаче минаха единствено на първо четене в пленарната зала и на процедура няма софтуерно време за второ, благодарение на поредност от опити за бламиране на законопроекта. Миналия петък бе отритнат препоръчаният от Надежда Йорданова от " Демократична България " законопроект делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или негов заместител, да са подсъдни на Софийския градски съд.

Законопроектът е изключително значим, акцентира Зарков пред бТВ. По думите му има доста дребна софтуерна опция той да бъде признат до края на мандата на 48-ото Народно заседание. За задачата през днешния ден правната комисия би трябвало да се събере и да приготви общия законопроект за разглеждане в пленарната зала на изключителното съвещание, планувано за вторник, изясни правосъдният министър.

Има и различен законопроект, квалифициран и импортиран от Министерския съвет, обвързван съответно с механизма за следствие на основния прокурор. Според Крум Зарков този закон е извънредно значим за приемането ни в Шенген и всеки ден е изгубено време и нерви за българските жители.

" Всички се кълнат, че желаят да го одобряват, само че не го одобряват. Никога не е било въпрос на време, постоянно е било въпрос на воля и предпочитание. Този закон е импортиран на 30 декември предходната година. Ако през днешния ден правната комисия не се събере най-малко да оформи законопроекта и на следващия ден той да влезе за общо разглеждане, мисля че няма късмет ", добави Зарков.

Той не скри разочарованието си, че въпросният законопроект не е признат към момента. И добави, че това би трябвало да е една от първите задания на идващото Народно заседание, в случай че това не събере воля да го направи до края на седмицата.

Зарков бе безапелационен, че законопроектът не е импровизация. Текстовете са създадени от държавното управление на Кирил Петков, пратени са на Венецианската комисия, върнати са назад и е работено върху техните забележки. Служебният правосъден министър разяснява и острата си реакция във фейсбук отпреди няколко дни, в която той споделя: " Милиони българи не престават да са заложници на " гениалните трикове " на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога? ". Той изясни, че продължава да счита, че има едно безусловно несериозно отношение към един доста сериозен закон.

На въпрос дали ще е длъжностен министър и в идващия кабинет на Румен Радев, Крум Зарков съобщи, че отговор може да даде само президентът.

" Всичките ми сътрудници са съсредоточени до последния ден на този мандат да си правят работата, която по никакъв начин не е лека ", добави той.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР