Напоследък въглехидратите получиха доста лоша слава.Изглежда всеки се опитва да

...
Напоследък въглехидратите получиха доста лоша слава.Изглежда всеки се опитва да
Коментари Харесай

7 причини да не се страхувате от яденето на въглехидрати

Напоследък въглехидратите получиха много неприятна популярност.Изглежда всеки се пробва да ги заобикаля, изключително с повишаване известността на нисковъглехидратните диети.Но дали в действителност този хранителен съставен елемент е толкоз неприятен и нездравословен, колкото наподобява?

Както всеки различен хранителен детайл, въглехидратите сами по себе си не са нездравословни. Всъщност, здравословните въглехидрати са от решаващо значение за здравето на тялото. Става дума за интелигентно, умерено хранене и за това какъв брой и какво имате потребност да изключите от диетата си.

Все още не сте изцяло уверени в достолепията на въглехидратите?

7 аргументи, заради които не би трябвало да се притеснявате от храненето с въглехидрати

1. Въглехидратите обезпечават сила

Въглехидратите са главен източник на сила за човешкото тяло. Погрешното разбиране идва от обстоятелството, че множеството хора знаят, че въглехидратите се разграждат до глюкоза, известна по различен метод като захар в организма.

Някои хора бъркат като имат вяра, че нарасналите равнища на кръвната глюкоза са всъщност нездравословни. Но умерено нарасналите равнища ни дават сила, а захарта не просто тече във кръвта – а се събира в черния дроб и мускулите, с цел да обезпечи на тялото спомагателна сила, която да бъде употребена по-късно. Ето за какво спортистите “се зареждат с въглехидрати ”!

Разбира се, минусът, който виждат хората във въглехидратите, е това, което се случва, когато непотребната захар не се употребява. Неизползваната глюкоза се преобразува в лой и като цяло е нездравословна за организма. Но това не е грешката на въглехидратите - виновността е ваша, че ядете прекалено много от тях!

И по този начин, кое е значимо,когато става въпрос за въглехидрати и тегло? Яжте здравословни варианти на въглехидрати които са естествени и цели, не са модифицирани или рафинирани. Основно, избягвайте пържени картофи, захарта и пицата; избирайте артикули от пълнозърнеста пшеница, зеленчуци и плодове.

2. Можете по-лесно да поддържате тежестта си

Често се споделя, че въглехидратите провокират наддаване на тегло. Многобройни проучвания демонстрират друго. Разбира се, ранните, неправилни схващания са довели до този мит. Учените един път сметнали, че въглехидратите могат да станат главната причина за затлъстяването повече от протеините или мазнините, заради нарасналите равнища на инсулин, създадени за обработка на съставените елементи.

Но ето истината: яденето на прекалено много от всичко е главната причина за увеличение на тежестта. Яденето на здравословни количества въглехидрати в никакъв случай няма да докара до затлъстяване. На всичко от горната страна, доста проучвания демонстрират, че няма никаква асоциация сред затлъстяването и високия банкет на въглехидрати - по тази причина приведете вашето положително мислене в деяние!

Плюс това, някои откриватели допускат, че самите въглехидрати могат да ви оказват помощ да поддържате здравословно тегло, тъй като те ви карат да се чувствате по-сити и по-доволни. Около 64% от дневната ви диета би трябвало да се състои от въглехидрати - общо към 361 грама - и това ще ви накара да се чувствате сити и да похапвате по-малко от нездравословните храни.

По тази причина доста ниско-въглехидратни диети не правят работа.

3. Те са потребни за мозъка

Въглехидратите имат доста изгоди за мозъка. Те изострят фокуса и паметта, позволявайки ви да бъдете по-продуктивни по време на работа, да помните повече значими неща и да се наслаждавате на по-малко заплеснатост. Но за какво е по този начин? Как въглехидратите могат да бъдат толкоз позитивни за мозъка?

Въглехидратите обезпечават сила и гориво за цялото тяло, в това число и за мозъка. Когато мозъкът получи задоволително гориво, той може да бъде изострен и да действа оптимално. Разбира се, би трябвало да изберете комплицирани, сложни въглехидрати, а не модифицирани такива, с цел да имате най-хубави резултати.

Всъщност положителните въглехидрати могат даже да ви създадат щастливи и да подобрят позитивното ви мислене! Въглехидратите подтикват производството на серотонин, а серотонинът е превъзходен хормон, който ви кара да се чувствате по-леки и по-щастливи. Предполага се, че това е по този начин, тъй като положителните въглехидрати оказват помощ за производството на аминокиселини, които се употребяват за основаване на серотонин.

Тези, които се хранят с доста ниско наличие на въглехидрати, в действителност могат да се усещат по-тревожни и депресирани, защото лишават телата си от решаващо хранително вещество. Вашето тяло действа най-добре, когато се чувствате сити и всичките ви хранителни потребности са покрити; както споделят, здравото тяло е равно на здрав разум.

4. Фибрите са доста значими за ЗДРАВЕТО

Влакната/фибрите са тип въглехидрати, създадени от глюкозата, споделя ученият от молекулярното хранене Кевин Клат. Те са безусловно решаващи и жизненоважни за тялото. Въпреки че не се трансформират в сила, те имат доста други позитивни страни, които не бихте желали да пропуснете. Това включва по-добро здраве на червата и по-добра циркулация.

Освен това комбинацията от фибри с други типове въглехидрати в диетата може да докара до мощни, постоянни енергийни равнища, както и до уравновесена кръвна захар.Фибрите в действителност карат тялото ви да забави процеса на храносмилане, като ви държи по-сити по-дълго и предотвратяват потреблението на въглехидрати да „ нападне ” кръвния поток едновременно и прекомерно бързо. Те популяризират разпределението на въглехидратите, тъй че имате продължително енергийно доставяне.

Фибрите са чудесни също и за здравето на червата като цяло. Те обезпечават насипни отпадъчни материали, позволявайки по-меки изпражнения, които минават по-лесно. Тъй като фибрите не се разграждат от ензими, те поддържат червата здрави и понижават риска от запек.

Освен това, положителните бактерии разчитат на фибрите, с цел да порастват и да се развиват. Тези бактерии се хранят с всевъзможни разтворими нишки. Всички тези комбинирани храносмилателни изгоди могат даже да доведат до загуба на тегло - единствено от яденето на фибри!

Всички тези резултати са толкоз значими, че потреблението на задоволително диетични фибри може да понижи риска от доста болести, в това число затлъстяване, сърдечни болести, диабет вид 2 и инсулт. Освен това, те могат да намалят равнищата на неприятния холестерол в организма, като ви поддържат здрави и енергични.

5. Въглехидратите оказват помощ при извършения

Някъде по линията се появи мит, в който се показва, че спортистите на диети с ниско наличие на въглехидрати се показват по-добре от тези, които ядат диети с високо наличие на въглехидрати. За страдание, многочислените проучвания изцяло опровергават този мит.

Проучване открива, че от група велосипедисти, които минават 100-километров спортен терен със спринтове, тези, които са на диети с високо наличие на въглехидрати се показват по-добре по време на спринтовете, макар че и двете групи са имали сходно време за надпреварата. Това допуска, че високата консумация на въглехидрати има позитивни резултати за физическите извършения и спортните резултати.

Но по какъв начин тъкмо въглехидратите ускоряват спортните достижения?

Високо интензивните тренировки и основаните на устойчивост, постоянно водят до изтощени мускули, които се борят с понижения О2. По-малкото О2 прави мускулите ви напрегнати и по-уморени, което им пречи да работят толкоз дейно, колкото желаете. Тялото може да разгради въглехидрати без О2 в развой, наименуван гликолиза, която обезпечава нужната сила за мускулите.

6. Въглехидратите усилват имунитета и устойчивостта към заболявания

Много от въглехидратите са отлични източници на избрани хранителни субстанции. Целите зърна, да вземем за пример, обезпечават безчет B-витамини, както и минерали като желязо и магнезий. Плодовете и зеленчуците, които постоянно съдържат въглехидрати, са цялостни с антиоксиданти. Всички тези съставни елементи ви вършат по-силни и устойчиви на заболявания, укрепвайки имунната ви система.

Целите, пълнозърнести, позитивни източници на въглехидрати оказват помощ за управление на кръвната захар, по-ниския холестерол и по-ниските равнища на затлъстяване. Междувременно, неприятните, обработени въглехидрати са известни с това, че вършат противоположното.

Като цяло, в случай че ядете положителни въглехидрати,(растителни артикули, в това число въглехидрати) имате доста добър късмет да предотвратите болести и да намалите риска от рискови такива като сърдечни болести и диабет вид 2.

7. Може да живеете по-дълго

Някои от най-старите живи популации по света ядат доста въглехидрати. Тези региони на дългоденствие, известни като Сини зони, имат доста по-дълга дълготрайност на живота от множеството други страни. Това е методът, по който откривателите са в положение да схванат тъкмо какви типове хранителни субстанции са най-важни за дълъг живот.

Един подобен район е японската Окинава. Тази страна има най-голямо население от столетници в целия свят или, с други думи, най-вече хора, които живеят до повече от 100 години.

Какво ядат тези хора? Те ядат доста въглехидрати, изключително под формата на сладки картофи - толкоз доста, че преди 1950 година близо 70% от храната на жителите на Окинава се е състояла от този въглехидрат. Това е сигурна причина, която потвърждава за какво не би трябвало да се страхувате да ядете въглехидрати! Те също по този начин ядат доста бобови растения и зеленолистни и зелени зеленчуци.

Друга примерна Синя зона е Икария, който е остров в Гърция. Около една трета от всички поданици на острова живеят, над 90-годишна възраст. Познайте какво ядат? Много самун и картофи, плюс доста бобови растения.

Много сини зони по света имат въглехидрати като главен хранителен съставен елемент. Поради това е безвредно да се каже, че яденето на доста въглехидрати в множеството случаи не понижава продължителността на живота или цялостното здраве./beu.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР