Напоследък покрай стремежа към здравословно хранене, палмовото масло е низвергнато

...
Напоследък покрай стремежа към здравословно хранене, палмовото масло е низвергнато
Коментари Харесай

Справедливо ли е лошото отношение към палмовото масло?


Напоследък около устрема към здравословно хранене, палмовото масло е низвергнато като артикул, който води до съществени проблеми на сърдечно-съдовата система. Дали това е заслужено обвиняване? От позиция на човешкото здраве, никое проучване не е потвърдило вредата на палмовото масло. Фактите са, че то е богато на наситени мастни киселини /50%/, най-много палмитинова киселина, която „ одобрявана в огромни количества “ провокира склероза. Ако потреблението му надвиши 8% от източниците на сила за организма, това способства за отлагането на мастни депа по вътрешните стени на артериите и по този начин се усилва риска от тяхното задръстване.

Според специалистите казусът обаче не е единствено в палмовото масло, а в небалансираното хранене като цяло, където наситените киселини са в остатък – салами, мазни сирена, както и самото палмовото масло. Все отново не е належащо да бъде напълно изхвърлено от чиниите. Именно неговите мастни киселини са причина то да има и някои позитивни качества като това, че не гранясва и е стабилно на високи температури. Производителите на палмово масло акцентират и съществуването на каротиноиди и витамин Д, само че за жалост техните доводи нямат особена тежест, защото става въпрос единствено за нерафинираното палмово масло.

В хранително-вкусовата промишленост обаче се работи с рафинирано палмово масло /многолистни теста, пастети, пици, маргарин и др/, където витамините въобще липсват. Проблемът би бил решим – просто понижаване на храните, които го съдържат, в случай че не беше още един факт против този артикул. Заради засаждането на палмови масиви, се организира всеобща сеч на дъждовни гори в Югоизточна Азия. Засегнати са редица скотски и растителни типове, а отрицателното влияние върху климата е неоспоримо. Всичко това, като се има поради, че питателните качества на палмовото масло са по-скоро оскъдни. Парадоксът е, че артикул, който се отхвърля като нездравословна храна от едни, обезпечава храната на други. Стотици дребни стопанства в Азия и Африка разчитат на добива на палмово масло, с цел да се изхранват. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР