Напоследък много голям интерес предизвикват нови породи котки без козина.

...
Напоследък много голям интерес предизвикват нови породи котки без козина.
Коментари Харесай

Характер и поведение на украински левкой

Напоследък доста огромен интерес провокират нови породи котки без четина. Една от тях, а дружно с това и от най-младите, е украинският левкой.

Както демонстрира името, породата е създадена в Украйна. Работата по основаването стартира през 2000 година, а 4 години по-късно се появява и първото коте от тази необикновена порода, основана при кръстосване на Донски сфинкс и шотландска клепоуха котка.

Това е голо коте, без косми, с красиви бадемови очи и набръчкана кожа. Видът на животното е доста автентичен, характеризира се с лекост и великолепие, съчетани с необикновен темперамент.

Украинската гола котка е кротка и спокойна и по тази причина е доста известна измежду феновете на мъркащи домашни питомци. Тези качества са съчетани с висок разсъдък и мощна обвързаност към стопанина.

Ако в жилището се отглеждат и други домашни любимци, украинският левкой се схваща добре с тях, както и с децата. Собствениците се радват на интелигентен, любопитен и елементарен за образование питомец. Освен това котето се приспособява доста бързо към нови условия.

 държание на украински левкой

Трябва да се знае, че това грациозно и необичайно изглеждащо творение в действителност е самоуверено и уверено. Ако бъде лишено от вниманието на притежателя, котето може да вземе самодейността и да подсети за себе си на стопанина с допиране с лапичката.

Може да бъде и добра бавачка за дребното дете, защото на драго сърце и деликатно играе с него. За възрастните е добър придружител, мърка с невисок глас и има прелестен тембър.

Не може обаче да се чака, че непрестанно ще бърбори на индивида. Правят го, единствено в случай че са самотни или не се усещат добре.

Затова е нужно да се отделя задоволително внимание на домашния любим от тази порода, за тях не важи правилото, че котката си е самодостатъчна и не страда от липса на внимание.

При избора на коте украински левкой би трябвало да се внимава, защото породата е толкоз млада, че към момента няма задоволително екземпляри и постоянно се вършат кръстоски с други породи котки.

Така претендентът за левкой може да се окаже с неразбираемо по генезис животно, което ще сътвори проблеми при развъждането му.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР