Напоследък електромобилите са любимата тема не само на еколозите, специализираната

...
Напоследък електромобилите са любимата тема не само на еколозите, специализираната
Коментари Харесай

Електромобили: Nissan Leaf и 70-годишният му дядо

Напоследък електрическите автомобили са обичаната тематика освен на еколозите, профилираната аудитория, а и от ден на ден на автопроизводителите.

Всички свързват появяването на перспективното возило с електрическите автомобили, основани от американската компания Tesla преди няколко години. Но действително видяно историята на колите, задвижвани от електрическа енрегия, е тъкмо толкоз остаряла, колкото и на колите с мотори с вътрешно горене.

Първите електрически автомобили се появяват при започване на предишния век, само че скоро по-късно губят " войната " с колите с бензинови и дизелови мотори. След Втората международна война те още веднъж възкръсват за малко в автомобилната индустрия на Япония.

След войната победената японска империя е обезкървена и губи източниците си на петрол. Това кара японците да се замислят за основаване на различни задвижвания за колите си, написа auto-press.net.

Така през 1947-а година на белия свят се появява електрокарът Tama на компанията Prince Motors, известна по-късно като Nissan.

За да опише на необятната аудитория за значимата си история в областа на електрическите автомобили японската компания пусна видео, в което са показани новият Nissan Leaf модел 2018-а и " дядо " му - упоменатият нагоре електрически автомобил Tama, вероятно чужд за мнозина, даже и осведомени с историята автомобилни почитатели.

Tama се е правил в няколко разновидността - пътнически, ван и пикап, задвижването му ставало от електрически мотор с мощ 4,5 к.с. (3,3 кВт). Захранването било от оловно цинкови батерии напрегнато 40 Волта. Максималната скорост на машината достигала 35 км/ч, а пробегът с едно зареждане 65 км - в действителност впечатляващи индикатори за 40т-е години на предишния век!

Още по-интересно е това, че колата на Prince Motors има същата градивна концепция, както и съвремениия Nissan Leaf - акумулаторът на автомобила бил ситуиран под пода, сваляйки допустимо най-ниско центърът на тежеста на машината.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР