Напълно вярно е да се каже, че Барселона е един

...
Напълно вярно е да се каже, че Барселона е един
Коментари Харесай

Необичайната туристическа атракция на Барселона

Напълно правилно е да се каже, че Барселона е един от най-популярните градове в света измежду туристите. Забележителности като базиликата Саграда Фамилия, парка Гюел и бул. Ла Рамбла, притеглят милиони хора в каталунския метрополис всяка година. Повечето от тях обаче не осъзнават, че в Барселона има още една малко известна атракция. И тя е тъкмо под краката ни. Говорим за канализацията на Барселона.
 Орчата, тигрови ядки, Валенсия и за какво назовават напитката бяло злато
Бялото злато в чашата на Испания

Какво е орчата

Според Atlas Obscura тя съществува от римско време, когато Барселона към момента е била римска колония и се е наричала Барчино. По това време окупаторите вкарват канализационна система, захранвана от техните известни акведукти - първата канализационна система в Барселона. Това се постанова, защото градът постоянно се наводнява при дъжд. Тази система явно работи толкоз добре, че няма потребност да бъде разширявана до XIV век.
 Снимка 496648

Все още функционираща, даже и след епохи

През 1886 година локалният политик Пере Гарсия Фария стартира построяването на първата, тогава съвременна канализационна система в Барселона. Първоначално тя би трябвало да служи най-вече за доставяне на първокласното предградие Eixample. Чрез непрестанно разширение обаче, се разраства и в даден миг се свързва с частите от канализационната система, които са били построени по-рано. И колкото и необикновено да звучи, доста от каналите, някои от които са на епохи, се употребяват и през днешния ден.

И тъкмо тези вековни канализационни системи могат да бъдат посетени през днешния ден с помощта на институцията La Fàbrica del Sol. Трябва обаче да резервираме обиколка авансово, с цел да получите достъп като част от програмата " Как работи Барселона? ". Подземните обиколки са за най-малко 10 и най-много 14 посетители и костват единствено скромните 1.86 евро на човек.
 La Fabrica - фабриката за цимент в Барселона, превърната в баснословен дом
Как циментова фабрика става съвременен дом

Резултатът от 45 години труд

Обиколката води посетителите в канализацията на Барселона на Passeig de Sant Joan. Доброволци водят през подземния свят и изясняват на посетителите нейната история. И до момента в който улиците от горната страна са препълнени с туристи, ние имаме изпод това място единствено за себе си.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР