Напълно обновено ново междублоково пространство, в зоната на Централна градска

...
Напълно обновено ново междублоково пространство, в зоната на Централна градска
Коментари Харесай

Ново мобилно приложение и междублоково пространство радват жителите и гостите на Димитровград

Напълно актуализирано ново междублоково пространство, в зоната на Централна градска част и мобилно приложение за потребна туристическа информация показаха през днешния ден на заключителната конференция по план „ Съвместни действия за възобновяване на привлекателността на трансграничната зона – (More Attractive) “.
Кметът на община Димитровград Иво Димов акцентира значимостта на плана за дообогатяване на туристическата прелест на града и уникалността на Централната му градска част. Благодари на сътрудниците от община Узюнкьопрю за сполучливата работа и напомни, че това партньорство има своите осем годишни връзки, с няколко осъществени плана. По плана е основана и профилирана платформа за безвъзмездна туристическа, културна и потребна информация за смарт устройства, употребяващи Android> 4.4.2 и IOS> 7. Има основан уебсайт: www.moreattractive.eu, от които потребителите могат да набират потребна информация за исторически и културни обекти, туристически атракции и събития, музеи и културни институции, ЖП гари и автобусни спирки, държавни служби и институции. Мобилното приложение “More Attractive ” бе показано от координатора по плана госпожа Женя Христова. „ Мобилното приложение е гратис, с главен език британски с алтернатива да бъде изменен на български или турски. Предвиден е административен достъп от чиновниците на общината, с цел да може да бъде обновена информацията в него. ”, сподели Христова.

„ Проекта се финансира по стратегия Интеррег-ИПП за трангранично съдействие България-Турция 2014-2020, по който община Димитровград си партнира с турската община Узункьопрю. Проект № CB005.2.21.052 „ Съвместни действия за възобновяване на привлекателността на трансграничната зона – (More Attractive) “ има за цел да даде подтик на развиването на устойчивия туризъм в Тракия и да надгради сравнителните прерогативи и туристическата прелест в двете общини. Стойността на Проекта възлиза на 490 314.84 евро, от които Европейското финансиране е 416 767.61 евро, а националното съфинансиране 73 547.23 евро. Дейностите по плана, които ще бяха изпълнени в община Димитровград са за 246 хил.евро. ”, сподели заместник-кметът Яшо Минков. В конференцията участваха координаторите и представители на община Узункьопрю госпожа Айше Белгин и господин Хюсеин Йозкан, а онлайн се причисли и кметът на общината госпожа Йозлем Беджан. Турските сътрудници регистрираха своята работа и основаването на „ Син воден парк ”, по който са осъществени строителни действия и насипи по поречието на реката, където хората да могат да се любуват на гледките и да живеят в една по-привлекателна среда.

След конференцията участниците се срещнаха на място с осъществените ремонтни действия и усъвършенствания в междублоковото пространство, обект на намеса по плана. В рамките на осъществяването му е осъществено преустрояване и създаване на пространството в централната градска част, значителен детайл от Културен маршрут на Съвета на Европа „ АТРИУМ “. Върху обсег от 3 859 м2 в пространството зад блок 1 на бул.България е обособена нова паважна алеина мрежа, построена открита детска площадка за деца от 3 до 12г. с пясъчник като независим детайл за игра, площадка за стрийт фитнес обзаведена с три разнообразни мултифункционални тренажора и тенис на маса за ползватели над 12г., ситуирани върху ударопоглъщаща настилка. В източната част на пространството е инсталирана дървена беседка, а алеите до нея са построени от цепнат камък на тревна фуга. Подменени са остарелите и амортизирани детайли на градската среда – пейки и кошчета за боклуци. Подменени са осветителните тела с нови енергоспестяващи – двойни и единични, идентични с тези на централната пешеходна зона. Изградена е система за видеонаблюдение на междублоковото пространство. Засадена е нова декоративна растителност на подобаващи места, която да дообогати пространствата и е построена автоматизирана поливна система за зелените площи. На място кметът на общината Иво Димов показва, по какъв начин посредством QR кода с телефон посетителите могат да употребяват наличната туристическа информация от мобилното приложение.
Заместник-областният шеф на Област Хасково Митко Петров, който също взе участие в срещите поздрави двете общини за добрина взаимна работа и акцентира, че община Димитровград е община за образец в работата по планове и подобряването на градската среда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР