Напълно нов механизъм за поглъщане на звука в открити пространства

...
Напълно нов механизъм за поглъщане на звука в открити пространства
Коментари Харесай

Учени създадоха въздушна система за шумопотискане


Напълно нов механизъм за усвояване на звука в открити пространства оферират учени
(снимка: EPFL)

Използваните през днешния ден системи за интензивно шумопотискане във високоговорителите основават звукови талази в противофаза на шума, с цел да го подтиснат. Но остава отворен въпросът по какъв начин да се заглуши шумът навън, а не в слушалките.

Изследователи от Швейцария създават система за интензивно понижаване на шума без потребление на високоговорители. Те показват, че шумът на всички честоти може безусловно да бъде обхванат от “стена ” от разводнен въздух. Концепцията е оповестена в списание Nature Communications.

„ Искахме да минимизираме въздействието на дифузора, доколкото е допустимо, тъй като е тежък. Но какво може да бъде толкоз леко като въздух? Самият въздух “, изяснява Станислав Сергеев, водещ създател на създаването в EPFL Acoustics Group.

„ Първо йонизираме тъничък пласт въздух сред електродите, който назоваваме плазмено-акустичен железен пласт. Същите тези въздушни частици, в този момент електрически заредени, могат неотложно да реагират на команди от външно електрическо поле и дейно да взаимодействат със звуковите трептения във въздуха към устройството, като ги заглушават ”, разяснява ученият.
още по темата
Просто казано, микрофонът на “въздушния ” ауспух улавя тон, след което в системата от паралелни проводници – в металния пласт – се основава електромагнитно поле с такава мощ и посока, че форсира йоните към източника на тон. На собствен ред йонизираните атоми на въздуха избутват атомите на елементарния въздух по посока на тяхното придвижване и по този метод генерират звукови талази в противофаза на шума.

За угнетяване на шума с въздух не са нужни „ дифузори “ и структури, сравними с шума с дължина на вълната. За това е задоволителен въздушен пласт с дебелина до хилядни от дължината на вълната. Например, за угнетяване на тон с периодичност 20 Hz и дължина на звуковата вълна 17 m е задоволителен йонизиран въздушен пласт с дебелина единствено 17 mm, до момента в който при абсорбираща стена е нужна структура с над 4 m дебелина.

„ Най-фантастичният аспект на тази идея е, че за разлика от стандартните звукопоглъщатели, основани на порести насипни материали или резонансни структури, нашата технология е някак безплътна. Въведохме изцяло нов механизъм за усвояване на звука, който може да бъде изработен допустимо най-тънък и лек, отваряйки нови граници в битката против шума, където пространството и тежестта имат значение, изключително при ниски честоти “, споделя различен създател на създаването.

Учените имат намерение допустимо най-бързо да пуснат търговски абсорбери на звук в открити зони. За задачата EPFL си партнира с швейцарската компания Sonexos SA, която е профилирана в аудио технологиите. Заедно те имат намерение да предложат нови и ефикасни решения за понижаване на шума за необятен набор от приложения, включително в автомобилния, потребителския, комерсиалния и промишления бранш.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР