Напълно е възстановено движението на влаковете по линията Видин-София. Преминаването

...
Напълно е възстановено движението на влаковете по линията Видин-София. Преминаването
Коментари Харесай

Пуснаха движението на влаковете от Видин към София след катастрофата край Гара Орешец

Напълно е възобновено придвижването на влаковете по линията Видин-София. Преминаването по железопътното трасе в региона на гара Орешец беше затруднено във вторник след злополука, при която се сблъскаха челно трен и камион на охранителен прелез. При случая починаха трима души, а други трима леко ранени. 

Натоварен и извозен е авариралият 40-тонен камион . Тежкотоварният автомобил е с изцяло откъсната кабина , а интервенцията по освобождение на пътя от него продължи близо четири часа. Локомотивът, който е съществено деформиран, се намира на гара Орешец. Ремонтна група железничари извършваше оглед и демонтираше елементи от него.

Звуковата и светлинна сигнализация на прелеза работят, само че съгласно преминаващи през него водачи, заради мощното слънце светлините мъчно се виждат от избран ъгъл. Затова и те упорстват този прелез да бъде охранителен с бариери.

Спираме преди прелеза преминаващ товарен автомобил. Шофьорът Пламен сподели пред публицисти, че „ на този прелез е мъчно и рисково ".

" Светлината е слаба, звукът мъчно се чува от кабината на камиона. Лично аз четири пъти съм се се обаждал в БДЖ, че сигнализацията не работи и тук са нужни бариери “, сподели той.

Д-р инж. Бойчо Скробански, зам.-председател на Национален ръб за следствие на катастрофи във въздушния, водния и железопътния превоз, който във вторник бе на мястото на тежкия случай и е част от екипа по следствието, сподели, че както машинистите, по този начин и водачът не са имали време да реагират и всичко е станало за секунди.

Той добави, че съгласно първичната информация, която е свалена от лентата на локомотива, той се е движел с 69-70 км в час , скорост, която е позволена за този сектор. Машинистите, виждайки трудността на прелеза, са задействали неочакваната спирачка, само че късия спирачен път няма по какъв начин да предотврати такава развръзка, посочи специалистът.

След злополуката, локалните поданици с коли и каруци, както и товарните коли идващи от близката кариера, минават със боязън и нараснало внимание през прелеза. Всички споделят, че светлинната сигнализация мъчно се вижда, няма нужната видимост и има буйна растителност в непосредствена непосредственост сред пътя и релсите до прелеза.

От Националното разследване оповестиха пред публицисти, че се работи по всички версии довели до трагичния случай, лишил три човешки живота.

Още през вчерашния ден Националното разследване пое следствието на злополуката край гара Орешец. Досъдебно производството е формирано още с първия оглед, а следствието е под надзора на прокуратурата във Видин. От Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ осведомиха още през вчерашния ден, че прелезът край гара Орешец е бил с постоянна сигнализация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР