НАП стартира две информационни кампании: Заплата в плик“ и Данъчно-осигурителни

...
НАП стартира две информационни кампании: Заплата в плик“ и Данъчно-осигурителни
Коментари Харесай

НАП каза как да изчислим загубите, ако получаваме заплата в плик

НАП започва две осведомителни акции: " Заплата в плик “ и " Данъчно-осигурителни опасности “, с цел да насърчи жителите и бизнеса да съблюдават непринудено своите отговорности и да запознае служащите и чиновниците с рисковете, в случай че се съгласяват да се обезпечават на по-нисък от действителния си приход, като вземат част от възнаграждението си в плик. Съобщават от Приходната организация.

Според данни на Национална агенция за приходите, запознаването на компаниите и физическите лица с техните права и отговорности има позитивен резултат върху тяхното държание на данъкоплатци. 

В последните години приходната организация регистрира трайно повишение на доброволното съблюдаване на данъчно-осигурителното законодателство в следствие от съчетаването на контролни ограничения и информационни дейности. Наблюдава се понижаване броя на рисовите лица и на евентуалната вреда за фиска, като приходите от налози и осигуровки за първите 6 месеца на 2022 година доближиха близо 15 милиарда лева – с над 1,6 милиарда лева повече спрямо предходната година.

Двете акции подчертават върху изгодите за обществото от доброволното обявление и внасяне на налози и осигурителни вноски, както и на вредите, които предизвиква недобросъвестното държание. 

Всеки чиновник може самичък да пресметна какъв брой би изгубил в идващите години, в случай че не се обезпечава върху заплатата, която получава в реалност посредством така наречен " калкулатор на загубите “ в уеб страницата: https://zaplatavplik.bg. Той дава опция на потребителите, след попълване на данни за действителния и заявения приход, да схванат от какъв брой средства ще се лишат в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, компенсации за безработица, както и пенсии. 

Чрез " Facebook “ страницата на Национална агенция за приходите обществеността ще бъде осведомена за изгодите от внасянето на осигуровки върху действителния размер на заплатата, доброволното обявление и заплащане на налози, условието и съхранението на касовите бележки при покупка на стока или услуга.  

Кампаниите ще продължат 3 месеца, като потребителите ще могат да се срещнат с значими въпроси, свързани с налозите и обезпечаването, както и техните специфики в браншове, в които има по-голям риск от ненапълно обявление на приходи или невнасяне на осигуровки. В поредност от подкаст издания ще бъдат обсъждани тематики като " заплата в плик “, данъчни и осигурителни опасности в строителството, производството и продажбата на алкохол и на млечни артикули, електронната търговия и др. 

Потребителите ще могат да изразят и своето мнение по тематиката за недекларираните хонорари или така наречен " заплата в плик "  като попълнят анкетата на Национална агенция за приходите. Тя цели да откри какви са аргументите чиновниците да се съгласяват техните работодатели да заплащат осигурителни вноски върху по-нисък от действителния размер на работната им заплата. 

 

 

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР