НАП излезе с подробности за проверките на фирми, получили финансова

...
НАП излезе с подробности за проверките на фирми, получили финансова
Коментари Харесай

НАП проверява 861 фирми, получили подкрепа с оборотен капитал

НАП излезе с детайлности за инспекциите на компании, получили финансова помощ от страната поради затварянето на бизнеси по време на противоепидемичните ограничавания. Реакцията на приходната организация явно е в отговор на публикуваната по-рано през днешния ден позиция на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията. 



От НАП уточняват, че правят инспекции на 861 компании, получили финансова помощ по първа и втора фаза на стратегия „ Подкрепа посредством оборотен капитал за МСП, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения “. Общо по двете етапи са подкрепени 6886 сдружения, като 4622 са от ресторантьорския бизнес, показват от приходната организация. Проверките би трябвало да открият дали са спазени всички условия и условия за приемане на финансовата помощ, както и дали получените средства са усвоени в цялостен размер и изразходвани по предопределение. 66 от проверяваните сдружения не са показали доклад за изпълнената активност , изложение на осъществените разноски и декларация за липса на друго обществено финансиране, оповестяват от приходната организация. Ако фирмите не подадат доклад и декларация за липса на друго обществено финансиране, разноските няма да бъдат верифицирани и ще се наложи сдруженията да възстановят получената помощ, допълват от ведомството.

Дружествата, подлежащи на инспекция, са получили съобщение през Информационна система за ръководство и наблюдаване на структурните принадлежности на Европейски Съюз в България 2020, показват също по този начин от Национална агенция за приходите и означават, че периодично са напомняли на компаниите, които са получили подкрепяне, да наблюдават системата, с цел да са сигурни, че не са пропуснали информация и документи, свързани с инспекцията и да прегледат още един път документите и докладите си.

Преди старта на инспекциите, сдруженията са били информирани от Национална агенция за приходите за опцията, ако сами открият неточности или несъответствия, довели до непозволено приемане на подкрепяне, както и в случай че не са съумели да усвоят цялата сума, да я върнат, без да чакат да им бъде формиран акт за това, допълват от приходната организация. Подробности и опциите за възобновяване на получената помощ са налични в профилираната графа за поддръжка с оборотен капитал в уеб страницата на Национална агенция за приходите „ Възстановяване на получени средства по стратегия " Подкрепа с оборотен капитал за МСП " или на телефона на Информационния център на приходната организация: 0700 18 700, на цена, съгласно цената на съответния оператор.

„ В контракта за даване на безплатна финансова помощ по Програмата, е планувано Национална агенция за приходите да прави следващ надзор на крайните получатели на помощта, а точно определяне съществуването на непозволено получени средства в хода на инспекции и издаване на съответните актове за определяне на обществени държавни вземания по член 166 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс. В член 26б от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, и за превъзмогване на последствията (ЗМДВИППП) е планувано непозволено получени средства, недължимо платени и надплатени суми да бъдат възстановявани ведно с лихвите по Закона за лихвите върху налози, такси и други сходни държавни вземания от датата на приемане на средствата до датата на възобновяване им “, сподели заместител изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР