Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът

...
Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, но темпът
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Ако ситуацията стане нетърпима, ще прибегнем до ново затягане на мерките

 " Намираме се в развой на повишение на заболеваемостта, само че темпът на повишаване е невисок и това ни дава опция да сме по-демократични в разпределяне на ограниченията. Това сподели пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Доказва се, че при съблюдаване на разпоредбите, работата на хотелите и заведенията в тях не основава спомагателен риск. Колегите от тази промишленост вложиха много средства и сили, с цел да създадат средата безвредна. Но в случай че обстановката стане нетърпима, ще прибегнем до ново стягане, счита доцент Кунчев.

Според него, този растеж на заболеваемостта не се дължи толкоз на по-меките или по-твърдите ограничения, на тяхното съблюдаване или неспазване, колкото на съществуването на новия вид на вируса.

" Имали сме разминавания с властта във връзка с това по кое време какви ограничения да се вземат. Имало е случаи, когато ние сме смятали, че ограниченията са прекомерно ограничаващи, и назад. Натискът върху нас е доста огромен и каквото и решение да вземем, реакцията постоянно е негативна. Посещението на ресторант за вечеря не крие опасности. Не съм уверен обаче, че ще бъдат спазени ограниченията, казусът идва след 22.30 часа, с музиката, с рухването на някои задръжки. Не мястото е определящо, а методът ни на държание “, съобщи доцент Кунчев.

Той добави още, че казусът не е в зелените коридори за имунизация, а в забавените доставки.

" И от трите вида ваксини сме взели съвсем по еднообразно количество - по към 3-4 млн. дози. Спряхме се на " Астра Зенека “, тъй като имаше данни, че първа ще получи позволение, това не се случи. Освен това тази ваксина се съхранява доста по-лесно. Когато вземахме решенията, не знаехме цените на имунизациите, водехме се от качеството и какъв брой елементарно се работи с тях “.

Главният здравен контрольор акцентира, че системата е в положение да ваксинира сред 500 000 и 1 млн. души месечно, " което е супер ритъм, единствено материалът би трябвало да го има “.

" Проблемът с доставките ще се реши, когато има повече ваксини. Когато има конкуренция, компаниите ще се борят къде да стъпят в страните, а не страните да се борят за ваксина “, счита държавният здравен контрольор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР