Намираме се в момент, в който парламентарната република е поставена

...
Намираме се в момент, в който парламентарната република е поставена
Коментари Харесай

Христо Иванов: Има сериозно заболяване на нашата политическа система, парламентарната република е поставена на трупчета

Намираме се в миг, в който парламентарната република е сложена на трупчета . Това зави в в декларация от трибуната на Народното събрание Христо Иванов от Демократична България.

„ Това не е просто едни обособен парламент, който не  е съумял да излъчи кабинет и отива на избори. Оказва се,че Народно събрание трайно не може да създаде болшинства. Българската парламентарна република стартира да мутира в един модел, завещан от епохата преди 91-ва година, в който Народното събрание беше сезонно законодателно заседание. Събираше се за къси сесии, а по-късно се разотиваше, управляваше държавният съвет-това, което след това се трансформира в президентство. Управлява президентството . Имаме от ден на ден белези на един необявен от Конституцията и чудноват квазипрезидентски режим на ръководство. Това състояние не е просто кратковременен куриоз. То приказва за съществено заболяване на нашата политическа система ".

Всички употребихме клишето за разговор, само че той не  е положение на празни приказки, а дарба да се стига до решени, подсети той.

Парламентарната република е модел на шерване на властта, уточни още Иванов. 

„ Причината да не може да излъчим ръководство е в невъзможността да  договорим действителните условия за шерване на властта, не просто нейното разделение на порции, а упражняването й със съзнанието за дребнавост и оставяне в твърдите рамки на върховенството на правото “. 

По обявата работи: Мария Сивкова - Илиева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР