Намираме се в много интересна ситуация на пазара на труда,

...
Намираме се в много интересна ситуация на пазара на труда,
Коментари Харесай

Григор Сарийски: Имаме рекордно ниска безработица

Намираме се в доста забавна обстановка на пазара на труда, в която имаме рекордно ниска безработица. Според данните на Агенцията по заетостта към средата на юли безработните паднаха под 150 000. Такова нещо не сме имали в никакъв случай от началото на демокрацията. Но по едно и също време с това имаме застоялост на растежа на заетостта. Това сподели Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система в предаването „ Денят стартира в неделя " по Българска национална телевизия.

17% е нарастването на инфлацията по отношение на юни на годишна база, само че това са усреднени данни, уточни специалистът.Помощите за отопление все още стигат до една доста дребна част от популацията, съобщи Николов.

Григор Сарийски от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките уточни, че възрастните хора, които разчитат само на приход от пенсия, се оправят доста мъчно, тъй като при тях разноските за прехрана на живот заемат доста по-голям дял от потребителската кошница, а точно това са категориите, при които има най-бързо повишаване. Той уточни, че данните на Национален статистически институт не са справедливи.

Инфлацията в страните от Централна Европа е приблизително към 9%, до момента в който в Източна Европа тя е двуцифрена. Натрупаното инфлационно напрежение занапред ще се придвижва върху крайните артикули, предизвести Сарийски.

Спестяванията на българите в банките нарастват, само че дребните депозити понижават непрестанно през последната година, означи той. „ Една относително дребна група от българското общество имат спестявания, които нарастват. Депозитът е единственият метод за икономисване, при който има гаранция ", уточни специалистът.

Прогнозите са, че ЕЦБ няма да вдигне лихвите повече от 1%. Съединени американски щати към този момент са в криза, чака се скоро това да се случи и в Европа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР