Намеса на жандармерията помогна на Българската агенция по безопасност на

...
Намеса на жандармерията помогна на Българската агенция по безопасност на
Коментари Харесай

Жандармерия на ГКПП Капитан Андреево

Намеса на жандармерията оказа помощ на Българската организация по сигурност на храните да обработва товари и възвърне трафика на хладилните камиони на " Капитан Андреево " откакто в продължение на 4 дни той беше възпрепятстван.

БАБХ пое преди дни товаро-разтоварните действия на камионите, подлежащи на фитосанитарен надзор, което до момента извършваше външна компания. Това провокира следващ спор сред страната и частната компания. Днес служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ревизира какво се случва на граничния пункт, който е външна граница на Европейския съюз.

Жандармерията ще остане на границата колкото е належащо, с цел да обезпечи естествената работа на пункта, съобщи служебният вътрешен министър.

" Има екипи на жандармерията, с цел да поддържат публичния ред, защото разнообразни групи чиновници на сдружения, на държавната организация, пораждат от време на време спорове, ние не можем да си позволим тези спорове да ескалират и да доведат до по-сериозно напрежение ", съобщи Иван Демерджиев, длъжностен министър на вътрешните работи.

През май БАБХ пое фитосанитарния надзор от частна компания, която го правеше в продължение на 10 години, а преди дни се зае и с разтоварването и товаренето на стоките, от които се вземат проби.

Работата на държавните чиновници стартира след заповед на шефа на Агенцията, с която обаче компанията " Евролаб " не се е съобразила. По думите на Христо Даскалов 30 здрави момчета не разрешили на чиновниците на организацията да заемат работните си места и ги заплашвали.

" Едно денонощие имаше, по този начин да се каже, несъобразяване със заповедта, до момента в който жандармерията в последна сметка не оказа помощ още веднъж нашите хора, които са чиновници на българската организация, да поемат тези действия ", добави Христо Даскалов, шеф на БАБХ.

От частната компания се въздържаха от коментар. Вътрешният министър прикани страните да вземат решение разногласията си в съда.

" Аз чакам тук да ескалира още веднъж подобен вид напрежение. Нека хората, които го пораждат, да имат знанието, че страната ще отговори на това с цялостния си запас и да не хранят никакви илюзии, че ще се получат елементарно нещата ", сподели Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи.

Заради спора най-малко 500 хладилни камиона с храни бяха блокирани на пункта, като част от тях през днешния ден по обяд към момента бяха там.

Днес от Българската организация по сигурност на храните оповестиха, че до края на деня опашките ще намалеят сензитивно.

Хакерската офанзива от през вчерашния ден не е попречила на граничния надзор, само че блокира уеб страницата на БАБХ и електронната система " Ветис ".

Служебният вътрешен министър обвърза офанзивата със протичащото се на пункта. Той уточни, че като време тя поразително е съвпаднала с момента, в който е възобновена работата на " Капитан Андреево ". Прави се всичко допустимо да се отстранят последствията.

Репортер: Цанка Семерджиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР