Намаляват българите, които имат готовност да дарят органи за трансплантация.

...
Намаляват българите, които имат готовност да дарят органи за трансплантация.
Коментари Харесай

Стартира кампанията за стимулиране на донорството у нас Да! За живот!

Намаляват българите, които имат подготвеност да дарят органи за трансплантация. Това демонстрира изследване на " Алфа рисърч ", поръчано от Министерство на здравеопазването. Започва и акцията " Да! За живот! " за стимулиране на донорството, на която Българска национална телевизия е медиен сътрудник. За проучването и за казуса с донорството у нас разговаряхме с Боряна Димитрова от " Алфа рисърч " и проф. доктор Никола Владов, шеф на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

74% от интервюираните споделят, че биха се доверили и биха потърсили опция за трансплантиране на орган.

Проблемът е, че става все по-очевидна разликата сред хората, които чакат за трансплантация и донорите. У нас 35% от хората споделят, че персонално биха били съгласни да станат донори.

Трансплантационната система на една страна е огледало на здравната система, счита проф. Владов. Той означи, че за първи път от доста време има акция, подкрепена от страната, за донорството. Кампанията е една реклама за донорството и демонстрира на хората какво съставлява то. Много огромен % от хората не разполагат с задоволително информация по тематиката, счита професорът.
      Близо 60% от българите нямат информация за донорството Близо 60% от българите нямат информация за донорството
35% от българите биха дарили органите си при съдбовен случай. А към 31% са склонни да дарят органите на непосредствен или родственик.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР