Намаляващото банково кредитиране свива сделките с бизнес имоти в САЩ ...

Намаляващото банково кредитиране свива сделките с бизнес имоти в САЩ

Намаляващото банково кредитиране свива сделките с бизнес имоти в САЩ

Намаляващото банково кредитиране свива покупко-продажбите с бизнес парцели в Съединени американски щати По-високите лихви и страховете от криза лимитират кредитите за покупко-продажби с бизнес имотиПрепоръчай (0)  Инвестор.БГ Споделяне
Wall Street стяга кредитирането за промишлеността на бизнес парцелите, което лимитира броя на покупко-продажбите и цените, написа Wall Street Journal.

Банките кредитират по-малко и постановат по-високи лихви за заемите, които отпускат на притежатели и купувачи на офис здания, търговски центрове и други бизнес парцели. Затягането е реакция на внезапния растеж на лихвите тази година, подбуден от високата инфлация и терзанията от допустима криза, която да докара до растеж на прекъсването на заплащанията.

„ Банките са извънредно внимателни сега “, разяснява Манус Кланси, старши ръководещ шеф в компанията за данни Trepp. „ Те не желаят да бъдат хванати неподготвени “, добавя той.

През второто тримесечие на тази година банките са емитирали обезпечени с ипотечни кредити скъпи бумаги на обща стойност 20,6 милиарда $, което е спад по отношение на 29 милиарда $ през първото тримесечие, демонстрират данните на Trepp. Пазарните настройки станаха изключително отрицателни през юни, откакто министерството на труда заяви за огромен растеж на показателя на цените на потребителските артикули, като уточни, че „ инфлацията няма да бъде елементарно овладяна “, отбелязва Кланси.

През юни банките са емитирали обезпечени с бизнес парцели скъпи бумаги на стойност 3,6 милиарда $. Това са краткосрочни заеми за бизнесмени с бизнес проекти за огромни поправки или преобразяване на парцели от офис постройка, да вземем за пример, в хотел. Това е под половината от размера през февруари, когато са издадени облигации за 8,9 милиарда $ в тази по-високорискова категория, сочат данните на Trepp.

Бизнес парцелите са мощно подвластни от дълга, тъй като множеството парцели са с висока задлъжнялост. Миналата година, когато лихвите бяха покрай историческото дъно, размерът на продадените парцели доближи рекордно равнище.

Тази година растежът на размера на продажбите се забавя, така като ускоряването на инфлацията тласка лихвите нагоре. През второто тримесечие вложителите са купили бизнес парцели на обща стойност 190,3 милиарда $, покачване със 17 на 100 по отношение на същия срок на предходната година, сочат данни на MSCI. Това е спад по отношение на покачването на размера на продажбите със 150% през второто тримесечие на 2021 година

В същото време броят на преводите през второто тримесечие на тази година е намалял до към 8500, което е намаляване с 22% по отношение на същото тримесечие на 2021 година Това е знак, че по-високите лихви подлагат на по-голям напън по-малките покупко-продажби, които са по-обемни от покупко-продажбите на огромна стойност, разяснява Джим Костело, основен икономист на отдела за действителни активи в MSCI.

По-високите лихви потискат и цените, не единствено размера от покупко-продажби. Компанията за имотни разбори Green Street оповестява, че цените на бизнес парцелите са намалели приблизително с 5% по отношение на връхната им точка през март.

В същото време книжата на тръстовете за вложения в парцели се търгуват със междинна отстъпка от 11% по отношение на цената на парцелите, които имат - знак, че вложителите на фондовия пазар смятат, че цените ще продължат да понижават, споделя Дейв Браг, ръководещ шеф на Green Street.

„ Занапред виждаме риск от продължаващ спад на цените. Ако вложителите са съгласни с нас, може би това способства за съмнението им да купуват тъкмо в този момент “, добавя той.

Много бизнесмени остават дейни. Например Regent Properties, която завърши покупката на Trammell Crow Center в Далас през март, желае да купи други офис здания в Слънчевия пояс, споделя Ерик Флейс, основен изпълнителен шеф на компанията.

Според Флейс кредиторите „ са съсредоточени повече от всеки път “ върху по-висококачествени парцели и оператори. „ Ако кредитът коства повече, би трябвало да вземем това поради “, отбелязва той.

„ Когато купуваме здания, дългът съвсем в никакъв случай не е причина за решението ни какво да купим. Той въздейства на цената “, показва обаче Флейс.

Бързо намаляващите цени на парцелите би трябвало да лимитират покупко-продажбите с бизнес парцели, така като купувачите се отдръпват, а продавачите не са склонни да понижават цените. При предходни рецесии продажбите нормално са се нуждаели от една година или даже повече, с цел да се възстановяват.

Този път пазарът може да се приспособи по-бързо от нормално, споделя Джеф Скот, ръководещ шеф на компанията Eastdil Secured. Според него симптом за това е „ повсеместната “ смяна на цените. Това се случва, когато продавачи, които са подписали контракти с купувачи преди внезапния растеж на лихвите, се съгласяват да предоговарят цените към намаляване.

Някои огромни играчи стартират да набират капитали, с цел да се възползват от бъдещи разтърсвания на пазара. Например, Blackstone е в последните етапи на набирането на нов фонд за недвижими парцели, който евентуално ще сложи връх като най-големия по рода си.

При представянето на доклада предходната седмица ръководителите на компанията обявиха, че фондът към този момент е набрал 24,4 милиарда $. Наред с други фирмени капитали новият фонд ще даде на Blackstone 50 милиарда $ за вложение в световни имотни покупко-продажби, заяви президентът на компанията Джонатан Грей. „ Това е доста преференциална позиция поради актуалната конюнктура “, добави той.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg