Намаляването на пластмасите – приоритет на Българското председателство 50% от

...
Намаляването на пластмасите – приоритет на Българското председателство 50% от
Коментари Харесай

Намаляването на пластмасите – приоритет на Българското председателство

Намаляването на пластмасите – приоритет на Българското председателство

50% от българ ите отказали еднократни торбички

Европейската тактика за намаляването на пластмасите е измежду целите на Министерството на околната среда и водите по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018.


Екоминистерството ще концентрира дебатите върху този значим екологичен проблем по време на срещата на равнище министри през март. Ще се дискутира по какъв начин можем да увеличим преработването и да понижим доста депонирането и изгарянето на пластмасови боклуци. Важен акцент ще бъде и намирането на допирните точки сред другите законодателства за химикалите, продуктите и отпадъците. Въз основа на резултатите от дебата през март, ще се одобряват изводи на Съвета през юни, които ще набележат кои ограничения да бъдат приложени незабавно и с по-висок приоритет.



„ Пластмасовите боклуци: европейска тактика за запазване на планетата, отбрана на жителите ни и даване на благоприятни условия на браншовете ни “ съставлява незаконодателен документ на Европейската комисия. Стратегията чертае ограничения, които предизвикват ограничението, разделното събиране и преработването на пластмасови боклуци. Акцент се слага и върху производството и използването на биоразградими и компостируеми пластмаси.



Българското председателство ще организира съвещания за полемика на Работна група „ Околна среда “ в Съвета на Европейски Съюз по обособените точки от документа. България цели реализиране на консенсус в позициите на страните членки за понижаване на пластмасовите боклуци, като се регистрира икономическия, обществен и здравен аспект на прилаганите ограничения.

Мерките, извънредно значими за по-чиста природа и качество на живот, ще бъдат съпроводени и с съответни оферти за стимулиране на вложенията в новаторски решения и планове.

Стратегията планува по-висока осведоменост и стимулиране на жителите към смяна на навиците им, разпространение на разделно събиране и преработване, по-малко потребление на опаковки, отвод от торбички и пластмасови артикули за еднократна приложимост.

България има добър опит за понижаване на замърсяването, породено от пластмасови артикули. Страната ни е измежду първите страни членки, които вкараха продуктова такса върху пластмасовите торбички. Мярката е извънредно сполучлива, защото изследване на Евробарометър в края на 2017 година регистрира, че 50% от българите са се отказали от потреблението на еднократните торбички.

По експертни оценки, в България се рециклират близо 40% от пластмасовите битови боклуци, което е с близо 10 на 100 над междинното равнище за Европейски Съюз. В страната е въведена разширена отговорност на производителя за боклуци от опаковки наред с още пет потока боклуци.

България направи първите стъпки в разделното събиране на отпадъците през 2004 година, а през днешния ден към този момент системи за разделно събиране има в 183 общини, обхванати са общо 6,4 млн. поданици.

Всяка година страната реализира европейските цели по преработване на боклуци от опаковки, а при пластмасата резултатите са над междинните за Европейски Съюз – за 2015 година Рециклирани са близо 61% от пуснатите на пазара опаковки от пластмаса при приблизително 40 % за Европейски Съюз. Този резултат доста надвишава заложената цел от 22,5%.

Страната разполага с задоволителен потенциал за преработване на отпадъците от всички съществени материали като хартия, пластмаса, стъкло и метал. По отношение на пластмасата, да вземем за пример, са издадени позволения за действия по преработване на над 130 компании с общ потенциал надхвърлящ 560 000 тона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР