Намаляването на необслужваните кредити на италианските банки до нива, сравними

...
Намаляването на необслужваните кредити на италианските банки до нива, сравними
Коментари Харесай

Morgan Stanley препоръча Италия да премести необслужваните кредити в лоша банка

Намаляването на необслужваните заеми на италианските банки до равнища, сравними със междинните в Европейския съюз, може да отнеме до 10 години, настояват от Morgan Stanley. И считат, че само основаването изкуствено на една " неприятна " банка може да забърза този развой.

След рецесията, завършила през 2014 година, банките в Италия имаха към 349 милиарда евро в неприятни заеми - цяла 1/3 от общата сума на необслужваните заеми в цяла Европа. В същото време задръстената правосъдна система и бавният растеж на стопанската система попречиха на възобновяване на необслужените заеми.

Серия от стъпки, подхванати от страната и включващи финансови инжекции и проекта за спасяването на най-старата банка в света - Monte dei Paschi, усъвършенстваха обстановката леко.

" Вярваме, че напредък има, само че слабостите на системата остават. Все още има 60-70 милиарда евро необлужвани заеми и с този ритъм те ще могат да бъдат свалени до междинните за Европа равнища след към 10 години ", споделят от Morgan Stanley.

Анализаторите от американската банка обявиха още, че основаването на " неприятна " банка може да е методът за разрешаване на казуса. Идеята към този момент бе подкрепена обществено от институциите в Европейския съюз, в това число от централната банка, само че среща отпор в Германия, които се опълчват на избавяне с парите на данъкоплатците.

Подобен ход направиха Ирландия, Испания и Австрия след дълговата рецесия в еврозоната и при тях той свърши работа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР