Намаляването на административната тежест в системата на предучилищното и училищното

...
Намаляването на административната тежест в системата на предучилищното и училищното
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Учителската заплата трябва да превишава средната за страната

Намаляването на административната тежест в системата на предучилищното и учебното обучение е измежду значимите задания и огромните провокации пред Министерството на образованието и науката. Това сподели министър Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила на работна среща с учители и шефове на детски градини и учебни заведения от област Пловдив, представен от пресцентъра на МОН.

Образователният министър е съобщил, че се вършат промени в подзаконовите актове, които да облекчат работата на педагозите и ги е призовал да дават оферти в тази посока.

"Системата ще бъде последователно електронизирана, като документите ще се попълня през електронни устройства. Това ще спести доста време, а и документите могат да се подават до районните ръководства на образованието с електронен автограф ", е добавил министърът.

На срещата Красимир Вълчев е подчертал върху междуинституционалния механизъм за обсег на децата и учениците в просветителната система. По думите му ще бъде оповестен за публично разискване план на разпореждане на Министерския съвет, с което механизмът ще бъде надграден и ще работи непрекъснато.

"Ще обвържем екипите за обсег с регионите на съответните просветителни институции. Взаимодействието сред обособените институции ще стане още по-интензивно. Повече общини и структури на другите администрации ще бъдат свързани с осведомителната ни система. Те си взаимодействат във връзка с отпущането на фамилните помощи в натура по предложение на просветителните институции, извинителните бележки, налагането на административно-наказателни постановления. Където има положително взаимоотношение, има по-добри резултати ", е подчертал министър Вълчев. Той е допълнил, че е значимо да се наблюдава по какъв начин се упражнява правото на обучение на всяко дете и институциите би трябвало да имат информация то къде учи.

На срещата са били разисквани и значими тематики, като професионалното обучение и новаторските учебни заведения. Според министър Вълчев нововъведенията са потребни, само че ще бъдат оценени на междинния стадий от реализацията на учебните планове. След като се видят резултатите, ще се реши кои и по какъв метод могат да бъдат финансирани и публикувани в системата, написа Българска телеграфна агенция.

Учителската заплата би трябвало да надвишава междинната за страната, с цел да мотивираме младежите да се включат в учителската специалност. Това сподели министърът на образованието и науката в отговор на журналистически въпрос за упования дефицит на учители и огромния брой такива в предпенсионна възраст.

По думите на министъра най-мотивиращият фактор е възнаграждението и той напомни уговорката на държавното управление за двойно нарастване на учителските заплати в неговия 4-годишен мандат. министър Вълчев даде образец, че през предходната година междинната брутна заплата за младши учители към този момент е била 930, сега е 1080 лв. и още веднъж сподели, че е значимо учителската заплата да надвишава междинната за страната. В модерните общества учителската специалност е станала по-непривлекателна за младежите и с цел да ги мотивираме да се включват в просветителната система ние би трябвало да предложим освен положително заплащане, само че политики за подготовка на педагогическите експерти, за възстановяване на работата в учебните заведения, за кариерно развиване и за асортимент, уточни Вълчев. Важно е във всяко учебно заведение да имаме задоволително учители, по тази причина променихме модела на систематизиране, като водещ е разходът за учители, уточни още той.

Предизвикателството пред всички просветителни системи е да привлекат младежите за включване на първо време в педагогическо обучение, било посредством разпределяне на спомагателни стипендии или спомагателен банкет в предпочитаните просветителни посоки, като и спомагателна подготовка за хора без педагогическо обучение. По думите на министъра, през идващите години педагогическата специалност ще става доста по-отворена към експерти от другите системи.

В Пловдив министър Вълчев взе присъединяване в Национална конференция на тематика: "Ресурсният преподавател - важен фактор за приобщаващото обучение ". По тематиката той сподели, че мерило за адекватността на всяка една просветителна система е до какъв брой тя съумява да приобщи всяко едно дете и да го включи в просветителната система. По отношение на децата със специфични просветителни потребности, концепцията за приобщаващо обучение планува даване на поддръжка за тях във всяка една просветителна институция т.е. те да се образоват интегрирано дружно с другите деца, като получава нужната характерна поддръжка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР