Намаляване на загубите от аварии по магистралния водопровод на Кърджали

...
Намаляване на загубите от аварии по магистралния водопровод на Кърджали
Коментари Харесай

До 8% намаление на загубите от аварии прогнозира ВиК дружеството в Кърджали след ремонта на магистралния водопровод


Намаляване на загубите от повреди по магистралния тръбопровод на Кърджали с до 8 % с частичната му замяна планува ВиК сдружението в регионалния град. Това разгласи на конференция изпълнителният шеф инж. Славчо Славков, отчитайки дейностите по план за доизграждане и реорганизация на водоснабдителната система и канализационна мрежа на сдружението. 

Инж. Славков посочи, че все още загубите на питейна вода от магистралния тръбопровод (водоснабдителна система „ Боровица “) са близо 50 %. Проектът планува подмяната на близо 17 км стоманени 60-годишни тръби с нови в сектор от село Ненково до Пречиствателната станция за питейни води в село Енчец, както и реорганизация и рационализация на самата пречиствателна станция. Към днешна дата строително-монтажните действия по сектора са приключени на 80 %, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Проектът включва общо шест обекта по съставния елемент „ Водоснабдяване “, измежду които и замяна на основните водопроводи от пречиствателната станция в село Енчец до два резервоара за питейна вода, както и създаване на още една камера на единия от резервоарите, тъй че при прекъсване на водоподаването, популацията да бъде обезпечено с вода за 24 часа. „ Работи се и по вътрешната градска мрежа в Кърджали и в Момчилград, като в Момчилград дейностите са завършили и се чака приемателна комисия “, изясни инж. Славков. Той посочи, че в Кърджали една от плануваните улици е бул. “Беломорски “ – съществена пътна артерия, по която минава трафикът към и от Граничен контролно-пропусквателен пункт “Маказа “. По тази причина изкопни действия по нея ще се правят през септември, когато се чака да се понижи трафикът. Булевардът няма да бъде напълно затварян. Ще се работи единствено в едното платно, което ще разрешава прекосяването по него.

По отношение на канализационната мрежа и отвеждането на отпадните води, планът планува работа по четири обекта. Ще бъдат реконструирани 1832 метра съществуваща мрежа и новоизградени 15 401 метра канализация в кварталите „ Гледка “, „ Горна Гледка “ и „ Прилепци “, както и в село Резбарци.

Проектът, финансиран по Оперативна програма „ Околна среда 2014–2020 година “, е на обща стойност близо 68 милиона лв., като към седем милиона би трябвало да бъдат обезпечени от ВиК сдружението. Всички действия по плана е заложено да приключат до края на 2023 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР